Auguszta
-3 °C
2 °C

Keleten jégeső is várható

2008.05.18. 15:09
Felhős időt hoz magával az Oroszországtól a Földközi-tengerig hullámzó hidegfront. Az országban záporok, zivatarok várhatók, hétfőn hűvösebb lesz északnyugaton.

A többször erősen megnövekvő felhőzet mellett nyugaton, északnyugaton kevesebb, másutt több napsütésre számíthatunk. Szórványosan várható eső, zápor, zivatar. Felhőszakadás és jégeső vasárnap elsősorban keleten, hétfőn másutt is előfordulhat.

Eleinte a déli, hétfőn az északira forduló szelet kísérik olykor erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13, 18 fok között alakul. Hétfőn 24 és 29 között várható a legmagasabb nappali hőmérséklet. Északnyugaton valamivel hűvösebb lesz, ott a hőmérséklet holnap 20 fok körül alakul. A Balaton vízhőmérséklete Siófoknál 21 fokos.

Skandináviában hó is eshet

Az Ural térségében egy markáns ciklon helyezkedik el, aminek hidegfrontja több ezer kilométer hosszan hullámzik Oroszországon, a Baltikumon és az Alpokon át egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig. A front mentén többnyire erősen felhős az ég és többfelé eső, záporeső esik. A frontálzóna keleti oldalán a déli, délnyugati áramlás meleg levegőt szállít. Ennek hatására Közép-Európában, a Balkán-félszigeten, illetve a Kelet-európai-síkság déli felén többnyire 22, 28 fokig melegszik fel a levegő, de még az Ural-hegység ázsiai oldalán is 20 fokot mérnek.

A frontzóna nyugati oldalán északnyugati szél fúj, amivel kontinensünk nyugati része fölé hideg levegő érkezik. Skandináviában és Oroszország északi részén itt-ott hózáporok is kialakulnak. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé továbbra is nedves, de pár fokkal hűvösebb levegő érkezik, ezért zivatarokra kell számítani, de csak a nyugati területeken esik vissza a hőmérséklet.