Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A keddi viharos szél után enyhébb nyár jön

2005.05.31. 13:44
Kedd reggel 60-80 kilométerperórás széllökésekkel megérkezett a hidegfront. Országszerte fakidőlésekhez riasztották a tűzoltókat, az akadályok elhárítása és a károk felmérése még tart. Kedd estétől már nem lesz viharos az északnyugati, északi szél, a következő napokban egyre melegebb lesz, de a rekorddöntögető hőség még nem tér vissza.

Összesen százötven fakidőléshez riasztották a tűzoltókat az erős szél miatt kedden délig, a legtöbb riasztás a fővárosból és Pest megyéből érkezett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Pest megyében 28, a fővárosban ötven fa adta meg magát a szélnek. Az erős szél a Közép-Dunántúlon is károkat okozott, ahol az érintett megyékben 15-20 földre döntött fához kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Személyi sérülésről egyelőre sehol sem nem tudnak.

Veszprém megyei viharkárok

Veszprém megyében a viharos erejű szél következtében kedden több mint húsz fa dőlt az utakra, villanyvezetékekre, háztetőkre. Balatonfüreden a 71-es balatoni főútra, Veszprém határában pedig a 82-es főútra zuhant fa, és emiatt a forgalmat az akadály elhárításáig más útvonalra terelték. Balatonszepezden megdőlt a templom keresztje, amit a tűzoltóknak kellett megerősíteniük.

Ajkán, Káptalanfüreden, Várpalotán, Veszprémben, Balatonalmádiban, Tapolcán, Csopakon, Gyulafirátóton, Balatonfüreden és Balatonszepezden a villanyvezetékekre, utakra és háztetőkre borultak fák. Az akadályok elhárítása és a károk felmérése még tart.

Szerda estig várható időjárás

Az előrejelzések szerint kedden késő délutántól csökken a felhőzet, bár keleten még többfelé várható zápor, zivatar, sőt, néhol jégeső, felhőszakadás is kialakulhat. Nyugaton már csak szórványosan valószínű zápor. Szerdán a többször megnövekvő felhőzet mellett több-kevesebb napsütés várható, zápor még előfordulhat. Az északnyugati, északi szél kedden estétől kissé mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 20, 25 fok között alakul.

A következő napokban igazi nyári időre számíthatunk, erősödik a nappali felmelegedés, de a hőség egyelőre nem tér vissza. Orszégszerte sok lesz a napsütés, csupán néhol fordul elő zápor.

Lengyelországban hárman meghaltak a viharban

Hétfőn heves vihar söpört át Lengyelországon, ahol hazánkhoz hasonlóan rekordmagas - 35 Celsius-fokos - hőmérsékletet mértek az elmúlt napokban. A viharos időjárás három ember halálát okozta és többen megsérültek a dél-lengyelországi Wroclaw térségében hétfő este.

Egy huszonegy éves nő, egy tizennégy éves fiú és egy huszonöt éves férfi halálát okozták a vihar által letört faágak. Több autós megsérült, amikor a letört ágak gépkocsijukra zuhantak. A szél Wroclawban kidöntötte a villamos felső vezeték tartóoszlopait, így a városban megbénult a villamosközlekedés és fennakadások voltak a közúti közlekedésben is. Több helyközi vasúti járatot is leállítottak hétfő este.

Bulgáriában villámcsapás ölt meg három embert a hétvégi viharokban. A heves zivatarok okozta áradásokban egy ember eltűnt, s termőföldek kerültek víz alá, utak rongálódtak meg. Egy férfi gépkocsijával a Vidima folyóba zuhant az ország középső részén fekvő Trojan közelében. A heves esőzések nyomán megáradt folyók több száz hektár termőterületet öntöttek el, hidakat döntöttek romba, utakat mostak el Bulgária középső és északi részén. A kárt 2 millió levára, 1,28 millió dollárra becsülték a polgári védelem illetékesei.