Friderika
13 °C
29 °C

Rekordot dönthet a szeptemberi kánikula

2003.09.22. 09:12
Az ország egész területén zavartalan lesz a napsütés, ami azt jelentheti, hogy megdőlhet az 1920-ban Kalocsán felállított melegrekord. Az alföldi városban akkor 31,3 fokot mértek.
Ebben az évben sokadik alkalommal várható újabb időjárási rekord. Szeptember 3-án még az elmúlt több mint száz év leghidegebb aznapi hőmérsékletét mérték Szécsényben, hétfőn viszont a melegrekord dőlhet meg.

Az eddigi országos csúcstartó Kalocsa, ahol 1920-ban 31,3 fokot mértek. A legmelegebb fővárosi szeptember 22-e az 1982-es volt; ezen a napon 30,7 fok idézte a nyarat - olvasható az idojaras.hu honlapján. Nyolcvanhárom, illetve huszonegy évvel később megdőlhetnek a rekordok.

A hétfői előrejelzés szerint akár 31 fok körüli meleg is lehet délután. A napsütés az ország egész területén zavartalan lesz, a déli, délnyugati szél kissé megélénkülhet. Az idojaras.hu hosszú távú előrejelzéséből megtudható, hogy a szeptemberi nyár hamarosan véget ér. Szerdán esőkkel, záporokkal hidegfront tör az országra, a Dunántúl északi részén még a 15 fokot sem éri majd el a nappali csúcshőmérséklet - legalábbis, ha beigazolódnak a jóslatok.