Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Havas eső, hideg és csúszós utak a hétvégén

2007.10.17. 12:13
Csütörtökön véget ér a csendes, kellemes napsütéses őszi idő: az októberben szokásosnál is hidegebb időre, 8-10 fokra kell felkészülni, hóra, havas esőre és csúszós utakra.

“Süt a nap és van derű, nem fázik a lótetű” – írta le az eddigi csendes, kellemes, a meteorológus szempontjából eseménytelen időjárást Németh Lajos az Indexnek.

Csütörtöktől azonban ennek vége. Észak, észak-kelet felől kemény hidegfront érkezik, erős, viharos széllel, esővel, és főként a hegyekben mutatóban hóval, havas esővel. A hőmérséklet nappal is csak 8-10 fok lesz.

Ez a front délre távozik, ahol keveredik a Földközi tenger térségében lévő melegebb levegővel. A hétvége időjárását a két front, északra, a Kárpát medencébe húzódó keveredési zónája határozza meg, mondta Németh Lajos.

Délen így borongos, esős idő várható, nyugaton, dél-nyugaton sok csapadék és havaseső. A hőmérséklet az októberben ilyenkor szokásos 13-15 foknál 6-8 fokkal hidegebb lesz, sőt lesznek olyan helyek, ahol 3-4 fok várható.

Az időjárás változására az autósoknak uis jobban kell figyelni. Vége a száraz úton napsütéses időben való kocsikázásnak. Az utakon közlekedőnek nem csak a rosszabb látási viszonyokra, hanem az eső, a havaseső és a lehullott nedves falevelek miatt csúszósabbá váló utakra is figyelniük kell, mondta Németh Lajos.