Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Havas eső, hideg és csúszós utak a hétvégén

2007.10.17. 12:13
Csütörtökön véget ér a csendes, kellemes napsütéses őszi idő: az októberben szokásosnál is hidegebb időre, 8-10 fokra kell felkészülni, hóra, havas esőre és csúszós utakra.

“Süt a nap és van derű, nem fázik a lótetű” – írta le az eddigi csendes, kellemes, a meteorológus szempontjából eseménytelen időjárást Németh Lajos az Indexnek.

Csütörtöktől azonban ennek vége. Észak, észak-kelet felől kemény hidegfront érkezik, erős, viharos széllel, esővel, és főként a hegyekben mutatóban hóval, havas esővel. A hőmérséklet nappal is csak 8-10 fok lesz.

Ez a front délre távozik, ahol keveredik a Földközi tenger térségében lévő melegebb levegővel. A hétvége időjárását a két front, északra, a Kárpát medencébe húzódó keveredési zónája határozza meg, mondta Németh Lajos.

Délen így borongos, esős idő várható, nyugaton, dél-nyugaton sok csapadék és havaseső. A hőmérséklet az októberben ilyenkor szokásos 13-15 foknál 6-8 fokkal hidegebb lesz, sőt lesznek olyan helyek, ahol 3-4 fok várható.

Az időjárás változására az autósoknak uis jobban kell figyelni. Vége a száraz úton napsütéses időben való kocsikázásnak. Az utakon közlekedőnek nem csak a rosszabb látási viszonyokra, hanem az eső, a havaseső és a lehullott nedves falevelek miatt csúszósabbá váló utakra is figyelniük kell, mondta Németh Lajos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!