Emma
9 °C
26 °C

Sorra dőlnek a hőmérsékletrekordok hazánkban

2004.02.05. 11:05
Feltehetőleg csütörtökön is megdől a napi hőmérsékletcsúcs: szerdán Szentgotthárdon 17,6 celsius fokos rekordmeleget jeleztek a hőmérők, és a meteorológus szerint vasárnapig marad is az "abnormálisan meleg" idő.
Tavasz és tél váltogatja egymást a következő napokban-hetekben - mondta el az Index érdeklődésére Németh Lajos meteorológus a jelenleg is tapasztalható rendkívül enyhe időjárással kapcsolatban.

A szerdai melegrekord után a hét további napjain is nagy valószínűséggel megdőlnek a napi csúcsok, azonban nagy különbség lesz az ország keleti és nyugati tájai között - tette hozzá a szakember. A Salgótarján-Eger-Békéscsaba vonaltól keletre ugyanis már tegnap sem emelkedett sokkal a fagypont fölé a hőmérséklet, és várhatóan meg is marad az évszaknyi hőmérséklet-különbség a következő napokban is, hacsak fel nem támad ott is a szél és ki nem söpri a "beragadt hideg levegőt".

A langyos idő vasárnapig marad, a hétvégén kellemes kirándulóidő várható, melyet csak ritkán zavarhatnak meg tavaszias záporok; nagyobb mennyiségű, huzamosabb ideig csapadékra nem kell számítani. Vasárnap délutánra aztán megszűnik a meleg levegő utánpótlása és a jövő hét elején hózáporokkal és a a februárnak megfelelő hőmérsékletekkel tér vissza a tél.

A hosszabb távú előrejelzések szerint azonban nem marad sokáig hideg az idő, a jövő hét közepe, vége felé ismét enyhébbre fordul hazánk időjárása, ismét kedvezve ezzel az influenzavírus terjedésének.