Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Minitornádó, forgószél és jégeső Nyugat-Európában

2005.07.29. 13:12
Minitornádó pusztított Nagy-Britanniában és Franciaországban, jégveréssel és orkánerejű széllökésekkel kísért zivatarok söpörtek át Németországon, háztetőket és villanyvezetékeket tépve le, fákat csavarva ki és fennakadásokat okozva a vasúti közlekedésben.

Kisebb fajta forgószél csapott le váratlanul csütörtökön a közép-angliai Birmingham egyik sűrűn beépített negyedére, az ítéletidőben legkevesebb húsz ember megsebesült. Az óránként több mint 200 kilométeres csúcssebességgel száguldó minitornádó nem egészen egy perc alatt mindent letarolt egy körülbelül egy négyzetkilométeres sávban: gépkocsikat borított fel, több száz fák kidöntött, és számos lakóépületet megtépázott, jelentette szemtanúkat megszólaltatva és a helyi hatóságokra hivatkozva a BBC. Éves átlagban 33 tornádót regisztrálnak Nagy-Britanniában, de rendkívül ritkán támad forgószél sűrűn beépített területen. Hírmagyarázók felhívták a figyelmet arra, hogy a mostani szélvihar volt évek óta az egyik legsúlyosabb.

Jégverés és heves esőzés


Klikk a képre!

Jégveréssel kísért heves zivatar okozott súlyos anyagi károkat csütörtök este és pénteken Franciaország középső részén. Auxerre környékén a nagy-britanniaihoz hasonló minitornádó keletkezett: a szélviharban 14 ember sebesült meg. Egyedül Coulanges-la-Vineuse városában hét idénymunkás került kórházba, miután lakókocsijukat felborította a fergeteg. A Montlucon mellett fekvő Estivareilles településen 200 házat rongált meg az alig 20 másodpercig tartó szélörvény. Vierzonban narancsnagyságú jégdarabok estek, számoltak be szemtanúk. Vatanban kiürítettek egy nagyáruházat, mert attól tartottak, hogy tetőszerkezete beomlik a ráhullott jég súlya alatt.

A heves esőzés azonban egyáltalán nem enyhítette a Franciaországot sújtó vízhiányt, mert a talajvíz szintje a hosszú ideje tartó szárazság miatt erősen leapadt. Az aszály miatt hatvan megyében - a tengerentúli területeket leszámítva az ország csaknem kétharmadán - korlátozták a vízfelhasználást.

Orkán és áradás

Orkánerejű széllökések, jégeső és heves zivatarok jellemezték a péntekre virradó éjszakát Németország számos vidékén is. Az alsó-szászországi Osterholz körzetében, Brémától nem messze letört faágak és a kicsavart fák torlaszoltak el utakat, több gépkocsit megrongáltak, de senki nem sérült meg az égiháborúban.

A Bréma és Bremerhaven között vasúti forgalom felsővezeték szakadása miatt reggelig szünetelt. A Hamburg és Puttgarden közötti vasúti pályán Ratekaunál sínre zuhant fa állta útját egy Eurocity vonatnak. A Hamburg-Neumünster vonalon Neumünster és Wrist között ugyancsak fennakadásokat okozott a vonatközlekedésben egy kidőlt fa. Wolfsburg és Nienburg településeken több órán át nem volt áram. Hessen és Észak-Rajna-Vesztfália tartományokban helyenként két centiméter átmérőjű jégdarabok estek. Kassel körzetében több település utcái víz alá kerültek. Schleswig-Holstein tartományban rövid idő alatt olyan hatalmas mennyiségű eső hullott, hogy a vízelvezető csatornák kiöntöttek, és helyenként harminc centiméteres magasságban állt a víz - közölte a tűzoltóság. A német meteorológiai intézet egyelőre semmi biztatóval nem tudott szolgálni Alsó-Szászország lakosainak: a tartományban pénteken újabb zivatarok várhatók.