István, Vajk
17 °C
34 °C

Narancssárga jelzést adott ki a meteorológia

2007.05.22. 15:38
Hatvan-nyolcvan kilométeres széllel és például Nyíregyházán jégesővel jártak azok a zivatargócok, amelyek délután Vác és Budapest közt, később a főváros északi részén keresztül kelet felé zúgtak.

Budapest északi felét elérte az a zivatargóc, amely néhány órán keresztül a városra zúdult. Nyíregyházán jégeső pusztított. A zivatarfelhőből eleinte borsószem nagyságú jég is hullott az esővel, majd galambtojás méretű jégdarabok borították el a talajt, sok helyen fehéren eltakarva a földet, főként Nyíregyháza borbányai, orosi és kistelekiszőlői városrészén.

A nagyméretű jégdarabok kárt tettek a növényekben, a gyümölcsösökben. A kiültetett palánták közül a dohány, a paradicsom, a paprika és a káposztafélék leveleit szaggatta meg elsősorban a jég. Sok helyen a kukorica is károsodott. A gyümölcsösökben a szőlő hajtásait tördelte le a jégeső, illetve elpusztította az április végi, május eleji fagyokat a védettebb helyeken átvészelő, alig egytizednyi almatermést, valamint a cseresznyét, a meggyet, a egrest, illetve a földieper ültetvényeket.


Forrás: OMSZ

"Néhol előfordulhat heves zivatar, amit intenzív csapadék, erős vihar (90 km/h fölötti széllökés) vagy legalább 2 centiméter nagyságú jég kísérhet" - olvasható a meteorológiai előrejelzésben. A meteorológia a második veszélyességi fokozatot, a narancsszínűt hirdette ki.

A narancssárga szint
Szinte minden körülmények között potenciális veszélyt hordozó időjárási jelenségek. Ilyen intenzitású jelenségek ugyan ritkák, de minden évben rendszeresen, többször is előfordulhatnak. A szél már károkat okozhat; a nagy mennyiségű eső árvízveszélyt hordoz magában; a havazás, ónos eső már időlegesen megbéníthatja a közlekedést. Ide soroljuk a csak korlátozott területeket érintő, viszont már extrém kísérőjelenségekkel (úgymint erősen viharos, vagy akár orkán erejű szél, nagyméretű jég, felhőszakadás) járó zivatarokat. A zivatarok esetén érvényben lévő „narancs” fokozatú figyelmeztetés/riasztás esetén tehát már igen nagy intenzitású zivatarok is kialakulhatnak, de egy adott helyen, településen csak kis valószínűséggel kell velük számolni. (Természetesen miután már kialakultak a zivatarok, jobban behatárolható, hogy a régió mely területei vannak ténylegesen fenyegetve.) Érvényben lévő riasztás/figyelmeztetés esetén legyünk nagy figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Lehetőleg tartózkodjunk biztonságos helyen. Különösen, ha útnak indulunk, részletesen tájékozódjunk a várható időjárásról. Kövessük a megbízható médiák által közvetített tanácsokat, illetve a hatóságok utasításait.