Jolán
2 °C
4 °C

Narancssárga jelzést adott ki a meteorológia

2007.05.22. 15:38
Hatvan-nyolcvan kilométeres széllel és például Nyíregyházán jégesővel jártak azok a zivatargócok, amelyek délután Vác és Budapest közt, később a főváros északi részén keresztül kelet felé zúgtak.

Budapest északi felét elérte az a zivatargóc, amely néhány órán keresztül a városra zúdult. Nyíregyházán jégeső pusztított. A zivatarfelhőből eleinte borsószem nagyságú jég is hullott az esővel, majd galambtojás méretű jégdarabok borították el a talajt, sok helyen fehéren eltakarva a földet, főként Nyíregyháza borbányai, orosi és kistelekiszőlői városrészén.

A nagyméretű jégdarabok kárt tettek a növényekben, a gyümölcsösökben. A kiültetett palánták közül a dohány, a paradicsom, a paprika és a káposztafélék leveleit szaggatta meg elsősorban a jég. Sok helyen a kukorica is károsodott. A gyümölcsösökben a szőlő hajtásait tördelte le a jégeső, illetve elpusztította az április végi, május eleji fagyokat a védettebb helyeken átvészelő, alig egytizednyi almatermést, valamint a cseresznyét, a meggyet, a egrest, illetve a földieper ültetvényeket.


Forrás: OMSZ

"Néhol előfordulhat heves zivatar, amit intenzív csapadék, erős vihar (90 km/h fölötti széllökés) vagy legalább 2 centiméter nagyságú jég kísérhet" - olvasható a meteorológiai előrejelzésben. A meteorológia a második veszélyességi fokozatot, a narancsszínűt hirdette ki.

A narancssárga szint
Szinte minden körülmények között potenciális veszélyt hordozó időjárási jelenségek. Ilyen intenzitású jelenségek ugyan ritkák, de minden évben rendszeresen, többször is előfordulhatnak. A szél már károkat okozhat; a nagy mennyiségű eső árvízveszélyt hordoz magában; a havazás, ónos eső már időlegesen megbéníthatja a közlekedést. Ide soroljuk a csak korlátozott területeket érintő, viszont már extrém kísérőjelenségekkel (úgymint erősen viharos, vagy akár orkán erejű szél, nagyméretű jég, felhőszakadás) járó zivatarokat. A zivatarok esetén érvényben lévő „narancs” fokozatú figyelmeztetés/riasztás esetén tehát már igen nagy intenzitású zivatarok is kialakulhatnak, de egy adott helyen, településen csak kis valószínűséggel kell velük számolni. (Természetesen miután már kialakultak a zivatarok, jobban behatárolható, hogy a régió mely területei vannak ténylegesen fenyegetve.) Érvényben lévő riasztás/figyelmeztetés esetén legyünk nagy figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Lehetőleg tartózkodjunk biztonságos helyen. Különösen, ha útnak indulunk, részletesen tájékozódjunk a várható időjárásról. Kövessük a megbízható médiák által közvetített tanácsokat, illetve a hatóságok utasításait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?