Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Délen vonatok fagynak a hóba, nálunk olvad

2001.12.19. 11:37
Napsütéses idő várható Magyarországon. Korfun esik a hó, Spanyolország déli részén pedig heves esőzések vannak. Törökországban és Görögországban pedig személyvonatokat kellett kiásni a hóból - adta hírül a CNN.
Napos, száraz idő várható Magyarországon szerdán. Nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de főleg a dél-nyugati országrészben még többfelé várható hószállingózás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -9 fok között, a kevésbé felhős, szélvédett részeken -15 fok körül lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire +2 és -3 fok között valószínű - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szokatlanul hideg van Európában

Szikrázó napsütés az andalúziai Cádiz városában
Európa délnyugati, valamint délkeleti partvidékén, és Északkelet-Európában ciklonok, illetve a hozzájuk kapcsolódó légköri frontok alakítják az időjárást, így gyakran beborul az ég, és sok helyről jelentenek havazást, hózáport. Az Ibériai-félsziget déli részén az eső esik. Ugyanakkor Északnyugat-, Nyugat-Európában döntően anticiklon határozza meg az időjárást, emiatt a változóan felhős égből csapadék nem hull.

Komoly fennakadások Dél-Európában

Görögországban lezárták a reptereket és néhány főbb útvonalat is. Száztizenhat embert kellett a katonáknak kimenteniük egy vonatból, amely beleragadt a kétméteres hóba, Athéntól 900 kilométerre északra - jelentetta az AP. Törökországban egy tíz kocsiból álló vonat akadt el, amelyet csak a speciális mentők tudtak kiszabadítani hosszú órák után. Az utasok elmondták, hogy nem volt fűtés, és már attól tartottak, hogy elfogy az élelem. Oroszország Krasznodar tartományában szükségállapotot vezettekbe, itt az áramszolgáltatás is szünetel. Szardínia szigetén ezrek ragadtak, mert szünetelnek a kompjáratok.