Ágnes
-1 °C
2 °C

Két hét múlva itt a kánikula?

2001.07.02. 12:43
A hivatásos meteorológus szerint már két hét múlva beköszönt a kánikula, a jövendőmondó viszont azt jósolja, akár jégeső is pusztíthat júliusban és augusztusban, és a forró nyári időre csupán szeptemberben lehet számítani. A népi hiedelem és a meteorológiai szolgálat egyöntetűen azt mondja: a június 8-i Medárd-napi esőt követő csapadékos időjárás garanciát jelent a július közepétől beköszönő forró vakációra.
A zord időjárás ellenére csupán két hetet kell várnunk, és Németh Lajos meteorológus szerint idén is beköszönt az igazi nyár. Az időjárás szakértője úgy véli, egyelőre benne vagyunk a "Medárd-időszakban", és hazánkban amúgy is a június a legcsapadékosabb hónap; ez indokolja a jelenleg tapasztalható esős, változékony időjárást. Június 8-hoz, Medárd, az utolsó fagyosszent napjához Európa-szerte időjárási megfigyelések, regulák fűződnek: ha ezen a napon tiszta az idő, akkor kellemes, szép nyárra lehet számítani, amennyiben azonban ahogy idén történt, Medárd napján esik, úgy még 40 napig esni is fog.

Kiszámíthatatlan a Kárpát-medence időjárása

Németh Lajos a meteorológiai szolgálat több mint százesztendős tapasztalataira támaszkodva úgy véli, ha csapadékos a június, utána július második felétől száraz, napsütéses, frontmentes nyárra lehet számítani, amelyet szeptemberben is meleg hetek követnek. A meteorológus szerint a Kárpát-medence kiszámíthatatlan időjárása miatt csupán néhány napra lehet pontos előrejelzést adni, aki pedig hosszabb távú jóslatokba bocsátkozik, minden bizonnyal nem ért a meteorológiához.

Angyal jósnő félti a vitorlázókat a széltől

Nem lesz igazi tomboló kánikula az idén nyáron - véli Angyal Piroska, jósnő. A jövőbelátó úgy tudja: nagyon változékony időjárásra számíthatunk júliusban és augusztusban, vagyis hol fázunk, hol pedig izzadunk. Két hónapig a szél lesz az úr, így óva inti a vitorlázókat és a szörfösöket attól, hogy messze merészkedjenek a vízparttól, ugyanis a hirtelen föltámadó szél könnyen a vízbe sodorhatja őket. A jósnő azt is látja, hogy jégeső is pusztítja majd a földek terméseit, ám nagyobb károkat nem okoz. Angyal azt jósolja, hogy a vénasszonyok nyara viszont nagyon meleg lesz, az igazi hőség akkor jön. A nyári időszakra azonban nem kell megerősítenünk házunk talapzatát, ugyanis a jövőbelátó szerint földrengéstől és árvíztől nem kell tartanunk.

Népi hiedelmek a nyárról
A népi kalendárium szerint július 13., Mérges Margit vagy Pisis Margit napja többnyire esőt, zivatart hoz, és Medárdhoz hasonlóan amennyiben esik, dörög, villámlik Margit napján, akkor negyven napig hasonló időjárásra lehet számítani. A július 20-i Illés napjáról azt tartják, hogy általában szelet, vihart hoz. Július 22., Mária Magdolna napja termésjósló nap: ha bőven esik, bőséges lesz a termény is, de rosszul terem a dió és a mogyoró. Anna napján, július 26-án a hiedelmek szerint "nagy eső szokott esni. Mindenféle rovar, légy előjön, éppen ezért csukva kell tartani az ajtókat, ablakokat. Az Annák ugyanis kötényükben hordják a legyeket, bogarakat, s ahol nyitva találják az ablakot, ajtót, beöntik a bogarakat. Egész évben nem lehet majd tőlük megszabadulni." Az általános megfigyelés szerint az augusztus 20-i István-nap is "negyvenes nap". Eszerint negyven napig olyan idő lesz, mint ezen a napon. István termésjósló nap is. Ha jó az idő Istvánkor, akkor bőséges gyümölcstermésre készüljünk, de ha rossz idő járja, gyenge termést várjunk.