Cecília
4 °C
6 °C

Nem mászunk ki a gusztustalan időből

2008.01.09. 20:46
Köd, pára, ónos szitálás, a levegő hőmérséklete fagypont fölött pár fokkal - igazi kellemetlen időjárásban lesz részünk még a jövő héten is.

Akár a jövő hét közepéig is változatlan marad hazánk időjárása, mondta el az Indexnek az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes meteorológusa. Marad tehát a nyálkás, ködös idő, fagypont körüli hőmérsékletekkel és ónos szitálással.

Csütörtökön erősen felhős, párás, többfelé tartósan ködös idő várható, a ködben szitálás, ónos szitálás is lehet. Kevés napsütésre ma északnyugaton számíthatunk, szél szinte sehol sem lesz, legfeljebb enyhe szellő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között alakul, ennél hidegebb az átmenetileg kevésbé felhős területeken lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire -2 és +3 fok között valószínű.

Ködös kilátások

A következő napokban is borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, többnyire csak ónos szitálás vagy hószállingózás, máshol eső fordul elő. A hétvégén átmenetileg nyugaton elszórtan alakul ki eső.

Ködben

Pénteken nappal nulla és öt fok, a hétvégén plusz kettő és hét fok, jövő hét hétfőn egy és hat fok, kedden nulla és öt fok közötti hőmérsékletek várhatók, eddig bizonyosan marad a párás, ködös idő, ami elől legfeljebb a hegyekbe lehet menekülni.

Front nincs a közelben, de a párás, nyirkos, ködös idő főleg a keringési, a reumatikus, valamint a légzőszervi betegségben szenvedőket megviselheti és a pár fokos meleg, no meg a párás, nedves levegő igencsak kedvez a vírusos betegségek, így az influenza terjedésének.

A téli útviszonyok továbbra is megkeserítik az útrakelők életét. A napközbeni ónos esők után az éjszakai órákban várhatóan köd is nehezíti a közlekedést. Többfelé síkos, jeges, rosszul belátható útszakaszokra kell az autósoknak számítani, a csúszós járdák pedig a gyalogosoknak okozhatnak kellemetlenséget.

Nem éppen kirándulóidő

Továbbra is veszélyesek a főváros környéki erdők turistaútjai: a leszakadó ágak és a jeges, csúszós útszakaszok miatt nem ajánlatos a Pilisben kirándulni. Helyenként több mint egy centiméteres jégpáncél borítja a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit, az turistaösvényeken valóságos szőnyeget képez az ágakról lehullott jég.

Jégben

A havazás és az ónos esőtől kialakult jégréteg nemcsak a fák lombkoronáját, hanem sok helyütt a törzseket is teljes egészében befedi. A fák akár több tonnányi plusz terhet is viselhetnek ezáltal, és emiatt egyre gyakoribbak az ágtörések, fakidőlések.

Jelentős kárt a jég még nem okozott ugyan a Pilisben, azonban a turistautak veszélyesek, nem csupán a leszakadó ágak, hanem a síkos utak miatt is. Különösen veszélyesek a meredek útszakaszok, mint a Rám-szakadék, a Vadállókövek vagy Dobogókő környéke.

A területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy a balesetek elkerülése érdekében a következő héten ne látogassák a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit. Sőt érdemes elkerülni az erdőket az olvadás megindulásakor is, mert ekkor a 10-20 méteres magasságból lehulló jégdarabok okozhatnak sérüléseket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?