Ágnes
-1 °C
2 °C

Hétvégén visszatér a tavasz

2003.04.08. 09:31
Hétfőn negyven éves hidegrekord dőlt meg, és pár napig továbbra is télies lesz az idő. Csütörtökön megkezdődik a felmelegedés, de a melegfront záporok kíséretében érkezik. Hétvégére visszatér a tavasz. Kedd reggel szerte az országban több közlekedési baleset történt a jeges, latyakos utakon.
Szerdán még hideg lesz, elszórtan lehet hózápor is, de kissé enyhül az idő. Csütörtök este melegfronti felhőzet okoz esőket, de pénteken felszakadozik a felhőzet, a hét végén már igazi tavaszi időre számíthatunk sok napsütéssel. A meteorológusok szerint a jövő héten már 20 fok körüli hőmérséklet lesz.

A következő 36 órában a Kárpát-medence fölé továbbra is igen hideg, egyre nedvesebb légtömegek áramlanak, ezért gyakori lesz a felhősödés, és hózáporokra, kisebb havazásra is számítani kell.

Hideg Európa
Európa nagy részén az átlagosnál több fokkal hűvösebb az idő. A Kárpát-medencétől északkeletre örvénylő ciklon területén szórványosan havazik, de hózáporok az Alpok vidékén is kialakulnak. Csupán az Ibériai-félszigeten van meleg.

Az Időjárás.hu prognózisa szerint a fővárosban kedden csak rövidebb időszakra süt ki a nap. A többször erősen felhős égből hózáporok kialakulhatnak, erős lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 5 fok körül alakul. Késő este fagypont körüli érték várható. Szerdán változóan felhős lesz az ég, egy-két fokkal melegszik az idő.

A keleti országrészben erős, helyenként viharos lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 3, 5 fok között alakul. Késő este -2, +2 fok várható. Szerdán napos és felhős időszakok váltakoznak. Mérséklődik a szél.

Nyugaton is erős, időnként viharos lesz a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 3, 5 fok körül alakul, késő este -1, 1 fok várható. Szerdán fokozatosan mérséklődik a szél, kissé enyhül az idő.

Jeges utak, balesetek
Hószállingózás, télies, jeges útviszonyok zavarták a közlekedést kedden reggel a Dunántúlon és az északkeleti megyékben. A főutak és mellékutak burkolata sok helyen latyakos és hókásás. Sok autós már leszerelte kocsijának téli gumijait, ezért a burkolatra fagyott havon, jeges útszakaszokon könnyen megcsúsztak, egymásnak koccantak járműveikkel.

Az M3-as autópályán Kál és Nagyfüged között szenvedett súlyos balesetet egy pénzszállító kocsi. Az M1-es autópályának a főváros felé vezető oldalán a 48-as kilométernél történt baleset okozott torlódást. A 6-os főúton Pécsvárad közelében, a 66-os főúton Pécs határában ütközött össze több gépkocsi. Győrben a jeges burkolat okozott nagy torlódásokat. A fővárosban menetrend szerint közlekednek a BKV járatai.