Elemér
0 °C
10 °C

Péntektől újra jön a jó idő

2003.05.22. 09:58
Az ország nagy részén csütörtökön csak rövid időszakra szakadozik fel a felhőzet, többször lesz borult az ég. Eső, zápor is előfordulhat, és élénk, időnként erős lesz az északias szél. Péntektől melegszik az idő, a hétvégén pedig már strandolhatunk.
A hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön 15, 16 fok körül alakul, késő este 11 fok várható. Az időjárás.hu előrejelzése szerint pénteken a keleti országrészben még előfordulhat zápor, máshol több órára kisüt a nap, melegszik az idő.

A hét végén már 25 fok feletti hőmérsékletekre számíthatunk. A sok napsütés mellett elsősorban keleten alakul ki zápor, zivatar. Strandidő várható a jövő hét első felében is.

Európa középső területére továbbra is hűvös levegő érkezik. Szórványosan fordul elő eső, zápor. A kontinens délnyugati részén ismét nyári idő alakult ki. Kelet-Európában is meleg az idő, a napsütést heves zivatarok követik.

Humánmeteorológia

Fokozatosan megszűnik a hidegfronti hatás, ettől szervezetünk felfrissülhet, élénkebbek lehetünk.

A légszennyezettség alacsony. A levegőminőségi határérték 10-25%-át éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb).

A porkoncentráció nyugaton csökken. A hárs és a pázsitfűfélék pollenjei a meghatározók, de megjelentek a csalánfélék pollenjei is. Koncentrációjuk a csapadék miatt átmenetileg csökkent.