József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ítéletidő pusztít Ukrajnában és Romániában

2004.11.15. 16:35
Románia középső részén házak tetejét vitte le a szél, máshol távvezetékek rongálódtak meg. Az ukrajnai viharok Kárpátaljáról az egész országra átterjedtek.
Romániában és Ukrajnában a heves szélvihar és a havazás okoz áramszünetet és közlekedési fennakadásokat.

Romániában félméteres hó esett

Több mint százezren maradtak áram nélkül az észak-romániai Suceava megyében az erős havazás és heves széllökések miatt. Az óránként 80 kilométeres sebességű szél mintegy 260 távvezetéket rongált meg, a hó vastagsága pedig eléri az 50 centimétert az észak-romániai megyében. Az ország középső részében található Ramnicu Saratban az óránként 100 kilométer sebességű széllökések szintén áramkimaradást okoztak.

Az észak-romániai Besztercén (Bistrita) az erős szél tucatnyi ház tetejét szakította le. A bukaresti országos meteorológiai intézet előrejelzése szerint a héten tovább tart az ítéletidő, a környezetvédelmi minisztérium figyelmeztetése szerint nagy mennyiségű hóra kell számítani országszerte.

Kárpátalján nincs áram

Több mint száz város és falu maradt áramszolgáltatás nélkül Ukrajna nyolc megyéjében az országban második napja tomboló viharos időjárás miatt. Az erős, másodpercenkénti 20-25 kilométer sebességű széllökések és heves esőzések kísérte ciklon következtében november 14-én több mint félszáz Lviv megyei és kárpátaljai településen szakadt meg az áramszolgáltatás. Míg a nyugat-ukrajnai megyékben folyt a helyreállítás, az ítéletidő tovább terjedt az egész országra.

Hétfő reggelre Kárpátalján 40, Poltava megyében 22, Lviv megyében 15, Ternopil megyében 8, Harkiv megyében 7, Cserkasszi megyében 4, Vinnicja és Zsitomir megyékben pedig 3-3 település volt áram nélkül.

Károk Magyarországon is

Hazánkban is károkat okozott a viharos erejű szél vasárnap, aminek következtében Észak-Magyarország több térségében még hétfőn is gondok vannak az áramszolgáltatással. A Bükkszentkeresztet Bükkszentlászlóval összekötő út fakidőlések miatt járhatatlan, máshol pincéket öntött el a víz.