Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Szociális vérfertőzés?

2001.06.22. 11:37
Újabb nyomozást indítottak a francia hatóságok a világ egyik legidősebb kismamájának ügyében. Az ügyészség a mesterséges megtermékenyítéssel világa jött két baba családi hátterét is vizsgálja, ugyanis kiderült: a 62 éves Jeaninne saját öccsének gyerekét hordta ki. A nyomozók "szociális vérfertőzésnek" nevezték a történteket.
Már nem csak a menopauza utáni tiltott szülés után nyomoznak a francia hatóságok a múlt hónapban 62 évesen egy fúnak életet adó asszony ügyében. Az ügyészek azt is vizsgálják, milyen szociális körülmények között él a két gyermeket felnevelő testvérpár. Az első ügy tárgya: miután Franciaországban tilos a menopauzát elérő nőknek mesterséges megtermékenyítésből származó gyermeket szülni, azt vizsgálják, törvényellenesen hajtották-e végre az USA-ban a művi nemzést.

"Szociális vérfertőzés"

Jeaninne Solomon egy ideig titokban tartotta megtermékenyülésének körülményeit, de a héten mindent kitálalt a francia sajtónak. A névtelen amerikai donortól származó két petesejtet saját öccse spermájával termékenyítették meg. Az egyik embriót Jeannine, míg a másikat egy béranya hordta ki. A két gyermeket 80 éves édesanyjukkal egy házban neveli a francia testvérpáros.

Az ügyészek a második nyomozás során a családi körülményeket vizsgálják. Cristian Girard ügyész "nem biológiai, hanem szociális vérfertőzésnek" nevezte az esetet, mondván: elképzelhető, hogy a gyermekeket állami gondozásba veszik". A francia egészségügyi miniszter, Bernard Kouchner is elítélte az ügyet, aki szerint visszaéltek a tudománnyal. "Morálisan, törvényileg elfogadhatatlan" - kelt ki magából a politikus.

Kétmillió dolláros örökségen vesztek össze

A két testvér közötti viszony meglehetősen ellenséges volt korábban. Jeannine és bátyja egy kétmillió dolláros örökség miatt vesztek össze. Egy 1993-as rendőrségi jelentés szerint a család tagjai "veszélyesen utálják egymást", és a csendőröket hívták ki viszályaik rendezésére. Jeannine testvére, Robert egy ideig egy vándorcirkusszal élt együtt, és depressziós rohamában állon lőtte magát.

A nagymama védi gyermekeit, unokáit

A 80 éves boldog nagymama szerint azonban a múlt viszályai megszűntek, a testvérek kibékültek, és gyermekeik sok szeretetet fognak kapni. A különböző lapoknak adott interjúiban Jeannine is védekezett. A Le Parisiennek azt nyilatkozta: "62 éves vagyok, a testvérem 52, de mi jobban fel tudjuk nevelni gyermekeinket, mint egy drogos család, amelyik szociális segélyekből tartja el a gyerekeket. Miért bíráltok minket, és nem őket?" A napilap egyébként "precedens nélküli etikai problémának" nevezte az ügyet.