Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Hatvankét évesen szült fiút

2001.05.31. 10:44
Hatvankét évesen szülte meg fiúgyermekét Franciaországban egy nő, aki így a világ harmadik legidősebb anyukájává vált. A szülésről szóló hír nyomán feltevődött a kérdés: miként lett terhes az idős nő, ha Franciaországban tilos a mesterséges megtermékenyítés.

A nevét eltitkoló hatvankét éves nő egészséges, három kilós fiúgyermekét május 14-én szülte meg a Lauriers Klinikán, a dél-kelet franciaországi Frejus településen. A nő a világ harmadik legidősebb anyjává vált. A Guiness rekordok könyvében két, hatvanhárom éves anya előzi meg: Rosanna Della Corte 1994-ben szült, Olaszországban, míg Arceli Keh Kaliforniában, 1996-ban adott életet gyermekének.

In vitro megtermékenyítés

A szülésről szóló hírek nyomán a francia közvélemény feltette a kérdést: miként lett a nő terhes, miután Franciaországban tilos a mesterséges megtermékenyítés. A francia média csupán találgatásokat ismertetett: szerintük az ismeretlenségbe burkolózó nő az Amerikai Egyesült Államokban, az in vitro megtermékenyítési technika segítségével esett teherbe. A hírügynökségek említést sem tesznek arról, hogy elképzelhető lenne a természetes fogantatás.

"Hatvankét évesen szülni, nem mindennapi"

Bernard Kouchner francia egészségügyi miniszter szerint az idős asszony szülése a technikai és tudományos sikerek ellenőrizhetetlen elfajulására mutat rá. A miniszter szerint ez "nem tragikus, de a gondolat, hogy valami határtalanná nőheti ki magát, nyilvánvalóan gondot jelent".

A szülés színhelyéül szolgáló klinika igazgatója, Philippe Lavernhe szerint munkatársai képzésüknek megfelelően világra segítették a gyermeket. "Az etikai gondok azután jönnek. Bizonyos, hogy hatvankét évesen szülni, nem mindennapi dolog" - mondta a klinika igazgatója az LCI francia televíziónak.

Az AP hírügynökség úgy tudja: a Frejus közeli Draguignan ügyészei jelezték: kihallgathatják az anyukát, hogy megtudják, miként fogant a gyermek és hogyan fogja az anyuka felnevelni az újszülöttet.