Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újabb rekordkorú anyuka

2001.08.07. 12:49
Az újabb rekordkorú kismama egy hatvanéves japán asszony. A hölgy a múlt hónapban szülte meg gyermekét. Az eset vélhetően komoly etikai vitákat szül a rohamosan öregedő Japánban.

Egy hatvanéves asszony július végén szülte meg mesterséges megtermékenyítés segítségével megfogant gyermekét. Az asszony az Amerikai Egyesült Államokban lett terhes: az adományozott petesejtet laboratóriumi körülmények között termékenyítették meg és ültették be az idős asszony méhébe. A nő Tokióban szülte meg gyermekét, a Kyodo japán hírügynökség szerint a született gyermek nemét, nevét, az újdonsült anyuka lakóhelyét nem kívánták ismertetni.

A nő későn ment férjhez

A nő idősen, az ötvenes éveiben ment férjhez, és utódokra vágyott. A japán társadalomban az örökbefogadás eléggé szokatlan, így az asszony a japán orvosokhoz fordult segítségért. A doktorok előrehaladott korára tekintettel azt mondták a nőnek: nem tudnak neki segíteni, így az amerikai egészségügyhöz fordult.

Az új anyuka magas kora vélhetően komoly etikai vitákat eredményez az egyre csökkenő születési aránnyal és a gyorsan öregedő társadalommal rendelkező Japánban.

Francia szociális vérfertőzés

Ez év májusában egy hatvankét éves francia nő szült gyermeket a délkelet-franciaországi Frejus településen. Az eset komoly felháborodást eredményezett a francia társadalomban: utólag kiderült, a béranya petesejtjeit a hatvankét éves asszony testvérének spermájával termékenyítették meg. Az esetet "szociális vérfertőzésnek" nevezték.