Mátyás
-6 °C
1 °C

Másképp megyünk nyaralni

2006.05.31. 12:06
Idén nyáron sem számíthatunk hónapokig tartó folyamatos napsütésre, de semmi ok az ijedtségre, meleg lesz. A meteorológus szerint csak néhány napig eshet az eső, utána visszatér a nyár. A vízparti szállodák megpróbálnak alkalmazkodni, és változatos esőprogrammal várják a nyaralókat, a kempingek már nagyobb bajban vannak.

Nem látszik túl melegnek az idei nyár, inkább változékony időjárásra számíthatunk, mondta el az Indexnek Török László meteorológus, az Országos Meteorológiai Intézet munkatársa. Nem lesz jellemző a hosszú ideig tartó meleg, de igazán hűvös sem várható. A 3-4 napos melegebb időt néhány hűvös nap váltja majd, ekkor beborul, szelessé, esőssé válik az idő, néhány nap múlva pedig ismét kisüt a nap.

Nem lesz hideg

Június közepén azért várható egy melegebb időszak, ami a számítások szerint akár egy hétig is tarthat, ekkor a hőmérséklet 25 fok fölött lesz. Július végére köszönt be ismét a nyár, de az előrejelzések szerint augusztus elején visszatér a hűvösebb idő. A hónap második felére újabb javulást prognosztizálnak. A hidegebb napokon a várható hőmérséklet 23 fok körül alakul.

Török hangsúlyozta, hogy mindössze két hétre lehet biztonsággal megjósolni a várható időjárást. Meglepőnek tartaná azt is, hogyha az augusztusi időjárás valóban az előrejelzéseknek megfelelően alakulna, hiszen több év tapasztalata azt mutatja, hogy augusztus 20-ig tombol a nyári meleg, majd megkezdődik a lehűlés. Hozzátette, hogy Magyarországon mindig is változékony volt a nyár, idén sem alakul másképp.

Nyári vigasz

Galla Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. (MT) vezérigazgatója szerint mindenesetre a tavalyi eredmények azért kecsegtetőnek tűnnek.

A MT tavalyi teljesítményének februárban elkészített előzetes értékelése szerint "2005-ben Magyarország turizmusa az elmúlt másfél évtized legjobb eredményét könyvelhette el", "a külföldi és a belföldi vendégforgalom egyaránt stabil növekedést mutatott". Több régióban, például Budapesten és a Budapest-Közép-Dunavidék régióban az országos átlagot meghaladó ütemben bővült a vendégéjszakák száma, a Balatonnál azonban csak tartotta a korábbi szintet, de még így is kiemelkedő bevételt könyvelhetett el a szállásdíjakból.

Változó szolgáltatások

Részlet az ipari és kereskedelmi miniszter 41/1995. (VIII.31) IKM rendeletéből

2.§: (1). Idegenvezetői tevékenységet csak az a természetes személy végezheti, aki Magyarországon kiállított idegenvezetői igazolvánnyal rendelkezik és akit az idegenvezetők országos nyilvántartásába bejegyeztek. (4). Az idegenvezetői igazolvány Magyarország egész területén és visszavonásig érvényes. (6). Az idegenvezető a tevékenységének gyakorlása során köteles viselni az idegenvezetői igazolvány adataival megegyező, sorszámmal ellátott, fényképes azonosító kártyát. 9.§. Idegenvezetőként csak az e rendeletben meghatározott feltételnek megfelelő személy foglalkoztatható. Az idegenvezető e tevékenységéért a megbízója is felelősséggel tartozik.

213/1996. (XII.23) Kormányrendelet a Jogosulatlan idegenvezetésről 129/B. § (1). Aki idegenvezetői tevékenységet jogosulatlanul végez, 30.000 Ft.-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ezért a szabálysértésért a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség helyszíni bírságot szabhat ki.

Galla szerint óriási erőpróba az idegenforgalomból élő vállalkozók számára, hogy az időjárás ellenére talpon tudjanak maradni, különösen igaz ez a vízparti vendéglátóhelyekre. „A MT megpróbál minden fórumot felhasználni arra, hogy megértesse a helyi vállalkozókkal, hogy szolgáltatásaikat meg kell változtatni” - fogalmazott.

Elmondta, hogy a Balaton partján az utóbbi években folyamatosan bővült a különböző szabadidős tevékenységek köre. Egyre több helyen építenek fedett medencéket, wellness- és fitnessközpontokat, kulturális központokat, a szállodák játszószobát alakítanak ki, animátorokat foglalkoztatnak, rossz idő esetén filmvetítéseket szerveznek. A nyári csúcsszezon idején több száz program várja a Balatonnál nyaralókat.

A társaság idén mintegy 40 millió forintot szán a már meglévő belföldi szolgáltatások marketingjének támogatására, amiből különböző kiadványokat és hirdetéseket finanszíroznak. Galla hangsúlyozta, hogy a jó minőségű szolgáltatásokra mindig van kereslet Magyarországon, és a belföldi turizmusban lévő potenciálnak jelenleg csak töredékét sikerül kihasználni.

Új trendek

Az Index megkérdezett több balatoni vendéglátóhelyet arról, hogy milyen szolgáltatásokkal készülnek az idei szezonra. Az eredmény egybehangzó volt: a szállodák felkészültek a különböző időjárási körülményekre, számos programlehetőséggel várják a vendégeket. Az időjárástól legjobban függő kempingek ezzel szemben csak prospektusokat gyűjtöttek össze, valamint helyi programszervezőkhöz tudják irányítani az érdeklődőket. A magánszállások tulajdonosai rugalmasnak tűnnek, igény esetén bármilyen programot szívesen megszerveznek és lebonyolítanak. Ők voltak egyébként azok, akik nem az időjárással magyarázzák kisebb forgalmukat, hanem a német turisták csökkenő érdeklődésével.

A belföldi turizmust persze több tényező is befolyásolja, melyek közül legfontosabbak a szolgáltatások fejlesztése, a bérek növekedése, és a magyarországi úticélok presztízsének növekedése. Galla ez utóbbiban látja a MT feladatát, úgy véli, divatossá lehet tenni a belföldi utazásokat.

A MT tavaly ősszel reprezentatív felmérést végzett a magyar felnőtt lakosság körében, melyből kiderült, hogy a Balaton legfőbb értéke annak természeti adottsága és kulturális öröksége, illetve közelsége. A magyar turisták rendkívül elégedettek a Balaton autós megközelíthetőségével, ám a helybeli közlekedést és parkolást csak közepesre értékelték. A balatoni vendéglátóhelyeken az ár-érték arány problémát jelent, azonban a magyarok fontosnak tartják a Balaton gasztronómiai és borturisztikai értékeit. A turizmusban dolgozókat vendégszeretőnek tartják, mégis úgy érzékelik, hogy külföldön kedvesebben kezelik őket.

Üdülési kedvezmények

Galla szerint az idei nyár idegenforgalmát fellendíti a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány üdülési csekkjeinek használata, 2006-ban 20 milliárd forintos forgalomra számítanak. Rögtön a nyár elejére akciót hirdettek, június hónapban az üdülési csekkek birtokosai Magyarország 52 településének 100 szállodájában egy éjszakát féláron tölthetnek el.

A külföldiek Magyarország iránti érdeklődése is javult, tavaly majdnem 7 százalékkal, azaz két és fél millióval több külföldi érkezett hazánkba, mint egy évvel korábban, ami összesen majdnem 39 millió látogatót jelent. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly Németországból érkezett a legtöbb turista, Európán kívülről pedig az Egyesült Államokból utaztak legtöbben Magyarországra.