Új idegbetegséget találtak

2006.06.07. 10:22
Tizenhat millió amerikai szenvedhet az időszakos robbanékonysági zavar nevű betegségben, derült ki egy nemrég publikált kutatásból. A megállapítások szerint a dühöngő őrültnek tűnő emberek valóban dühöngő őrültek, de gyógyszerrel kezelhetőek.

Hány, a dugóban vörös fejjel tülkölő, dühöngő autóstársát nevezte idegbetegnek az elmúlt héten? Akármennyit is, lehet, hogy igaza volt. A Chicagói Egyetem orvosi tanszékének kutatói legfrissebb tanulmányukban azt állítják, hogy az ilyen jellegű dührohamokért a legtöbb esetben egy eddig jelentőségében alábecsült idegbetegség, az időszakos robbanékonysági zavar (Intermittent Explosive Disorder, IED) tehető felelőssé, írja az AP.

Gyakoribb a skizofréniánál

A kutatók 9282 amerikai bevonásával készítettek reprezentatív mintát. A két évig tartó, személyes interjús módszerrel készült felmérés megállapításai szerint az amerikaiak 5-7 százaléka, mintegy 16 millió ember szenved az IED-től. Azaz a betegség jóval elterjedtebb, mint az olyan ismert betegségek, mint a skizofrénia vagy a bipoláris depresszió.

Az IED, ahogy a bipoláris depresszió is, a szerotonináramlással van összefüggésben, ezért sok beteg egyébb pszichiátriai problémáira kapott szerotoninblokkoló gyógyszereivel gyakorlatilag kezelhette magát, a tudtán kívül is. De a chicagói kutatók szerint sokak betegségét elhanyagolhatták az orvosok, mert az IED-et eddig nem tartották különösebben elterjedt betegségnek. A dühöngőket sokszor csak terápiás beszélgetésekkel kezelték.

Átlag 43-szor támadnak

Pedig az IED komoly társadalmi problémát jelenthet. Leggyakrabban forgalmi dugókban találkozni dühöngő IED-esekkel, hiszen a betegség lényege, hogy az amúgy nyugodt betegek a stresszhelyzetekre megmagyarázhatatlan, indokolatlan dührohammal reagálnak. De több, családon belüli erőszakos esetben is az IED lehet az igazi felelős.

A kutatás szerint egy átlagos IED-es élete során 43-szor támad környezetére, és átlag 1359 dollár (205 034 forint) kárt okoz, írja az AP. Az IED-esek szeretnek nehéz tárgyakat vágni a környezetükben lévőkhöz, vagy csak úgy összetörni bármit, ami a kezük ügyébe kerül.

A chicagói kutatók hétfőn publikált kutatása máris nagy visszhangot váltott ki. Mivel akár 16 millió amerikait is érinthet, a betegség leírását hangsúlyos helyen szerepeltethetik a jövőben a pszichiátriai kézikönyvekbe. Az eddigi ismeretek szerint az IED a pubertás környékén alakul ki, az átlagos belépőkor 14 év. Az orvosok megállapításai szerint a szerotoninblokkolókkal kezelhető bnetegség egész életükön át kísérti az IED-eseket.

  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön