Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elbocsátották a kolozsvári nacionalista anyakönyvvezetőt

2004.07.08. 21:32
Felmentette Kolozsvár polgármesteri hivatala jogi osztályának éléről a város új polgármestere azt a közhivatalnokot, aki Gheorghe Funar polgármestersége idején az anyakönyvi hivatal megbízott vezetőjeként nem volt hajlandó összeesketni a boldogító igent anyanyelvükön is kimondó fiatal párokat. Vasile Ghermannak saját zsebből kell kifizetnie a 300 ezer forintnyi büntetést.
Az elbocsátáson kívül a polgármesteri hivatal bírósági eljárást is indíttat Vasile Gherman ellen annak az 50 millió lejnek (körülbelül 300 ezer forint) a behajtására, amellyel a törvényszék a hivatalnok jogsértése miatt a polgármesteri hivatalt megbüntette.

Emil Boc, a város júniusban megválasztott demokrata párti (PD) polgármestere közölte: nem tűri el, hogy a jogsértő hivatalnokok közvétségeiért kivetett büntetéseket az adófizetők pénzéből fizessék ki. "Amelyik hivatalnok hibát követ el, a saját zsebéből fizeti az okozott kárt, akármekkora is az" - mondta.

A "Funar-korszakban" Vasile Gherman a polgármester megbízásából "funkcióhalmozóként" töltötte be az anyakönyvi hivatal vezetőjének tisztségét. Ebben a minőségében három évvel ezelőtt, 2001. május 31-én nem volt hajlandó összeesketni Herédi Zsoltot és Füsy Katalin Ildikót, mert a fiatal pár a románon kívül magyarul is válaszolt a nekik hivatalból feltett kérdésre. A fiatalok pert indítottak a jogsértés miatt, s a bíróság 50 millió lej erkölcsi kártérítés és a perköltség megfizetésére kötelezte a polgármesteri hivatalt.

Az idén júniusban Gherman a román-francia állampolgárságú Dombi Andrást nem volt hajlandó összeesketni egy kolozsvári román nemzetiségű ügyvédnővel, mert a vőlegény magyar, román és francia nyelven is kimondta az igent. Dombi bejelentette, hogy hivatali visszaélés miatt beperli Vasile Ghermant.