Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Elbocsátották a kolozsvári nacionalista anyakönyvvezetőt

2004.07.08. 21:32
Felmentette Kolozsvár polgármesteri hivatala jogi osztályának éléről a város új polgármestere azt a közhivatalnokot, aki Gheorghe Funar polgármestersége idején az anyakönyvi hivatal megbízott vezetőjeként nem volt hajlandó összeesketni a boldogító igent anyanyelvükön is kimondó fiatal párokat. Vasile Ghermannak saját zsebből kell kifizetnie a 300 ezer forintnyi büntetést.
Az elbocsátáson kívül a polgármesteri hivatal bírósági eljárást is indíttat Vasile Gherman ellen annak az 50 millió lejnek (körülbelül 300 ezer forint) a behajtására, amellyel a törvényszék a hivatalnok jogsértése miatt a polgármesteri hivatalt megbüntette.

Emil Boc, a város júniusban megválasztott demokrata párti (PD) polgármestere közölte: nem tűri el, hogy a jogsértő hivatalnokok közvétségeiért kivetett büntetéseket az adófizetők pénzéből fizessék ki. "Amelyik hivatalnok hibát követ el, a saját zsebéből fizeti az okozott kárt, akármekkora is az" - mondta.

A "Funar-korszakban" Vasile Gherman a polgármester megbízásából "funkcióhalmozóként" töltötte be az anyakönyvi hivatal vezetőjének tisztségét. Ebben a minőségében három évvel ezelőtt, 2001. május 31-én nem volt hajlandó összeesketni Herédi Zsoltot és Füsy Katalin Ildikót, mert a fiatal pár a románon kívül magyarul is válaszolt a nekik hivatalból feltett kérdésre. A fiatalok pert indítottak a jogsértés miatt, s a bíróság 50 millió lej erkölcsi kártérítés és a perköltség megfizetésére kötelezte a polgármesteri hivatalt.

Az idén júniusban Gherman a román-francia állampolgárságú Dombi Andrást nem volt hajlandó összeesketni egy kolozsvári román nemzetiségű ügyvédnővel, mert a vőlegény magyar, román és francia nyelven is kimondta az igent. Dombi bejelentette, hogy hivatali visszaélés miatt beperli Vasile Ghermant.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!