Jácint
16 °C
31 °C

Hidegfront után Szibéria a Kárpát-medencében

2007.10.12. 15:47
Senki nem gondolta komolyan, hogy az időjárás elpötyög ebben a későnyarat idéző üzemmódban, ugye? Szombattól ízelítőt kapunk abból, hogy milyen az október a Skandináv országok déli részén: eső, szél, fagy.

A trianoni döntéssel elcsatolt területek magasabban fekvő részein, különösen az úgynevezett Szlovákiában, havazásra számíthat az utódállamok népe, míg a megmaradt területek magasabban fekvő részein - ezek jellemzően alacsonyabban fekszenek az elcsatolt területek alacsonyan fekvő részeinél - ha esni is fog a hó, meg nem marad.

Szombaton már 9-14 fok lesz, a meteorológiai intézet munkatársa az időjárási eseményeket illetően a biztosra ment, mivel esőt, záport, felhős eget éppúgy jelzett, mint napsütést, valamint északira forduló viharos szelet.

A hidegfront nyomában, nem fogják kitalálni, hideg levegő érkezik, az idő kitisztul, süt majd a nap, de ez inkább afféle szibériai száraz hideg lesz, éjszakai fagyokkal, nappal 10 foknál alig magasabb hőmérséklettel.

A jövő hét közepén újabb lehűlés jön, újabb csapadékkal, nem irigyeljük azokat, akiknek huzamosabb ideig az utcán lesz dolguk.

Orvosmeteorológiai szempontból sem elhanyagolható napok következnek, a hidegfront ellenére ugyanis melegfronti hatásnak vagyunk kitéve, legalábbis péntek éjfélig; például álmatlanok, ingerlények lesznek azok, akikre így hat a melegfront, míg mások legszívesebben aludnának és kenyérre lehetne kenni őket.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy milyen lesz az idő a közelgő október 23-i ünnepségeken. Nos, mi már tudjuk, de egyelőre nem merjük elmondani.