Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kihirdették a hőségriadót

2004.07.20. 15:21
Várhatóan sem ezen a héten, sem a jövő héten nem dőlnek meg a melegrekordok az országban, de 35 fokra azért így is számítani kell; a hét végére enyhül a kánikula. Kedden délután kihirdették az első hőségriadót az országban, mivel úgy tűnik, hogy három napon keresztül 35 fok körüli lesz a hőmérséklet.
"Melegrekord nem dőlt meg eddig és ez sem ma, sem a következő napokban nem várható" - mondta Molnár László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Július 20-án a legmelegebbet 1903-ban Kecskeméten mérték, pontosan 38 fokot, míg a szerdai rekordot, 37 fokot 1939-ben Debrecenben, a csütörtökit pedig, 38,4 fokot szintén abban az évben Pécsett regisztrálták.

A hét végére várható enyhülés

A következő napokban 35 fok körül lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet, amely lassan, de csökken a hétvége felé, mert hidegfrontok közelítik meg az országot. Magyarországtól északra két hidegfront is elhalad, amelyek jelentős lehűlést nem okoznak ugyan. A hétvégén a csúcshőmérséklet már csak 26-31 fok körül várható - közölte a szakember. A következő hét közepéig - ameddig a szolgálat prognózisa szól - nem tér vissza a kánikula.

Molnár László szerint a hőérzetet emeli egyrészt a fülledtség, amely elsősorban az észak-keleti országrészre jellemző, mert ott napok óta szinte minden délután zivatarok vannak. A főváros térségében pedig a zavartalan napsütés, a beton és az aszfalt által visszasugárzott hő, illetve a légmozgás hiánya fokozhatja a hőérzetet.

Orvosmeteorológiai szempontból nem ajánlatos napra mennie annak, aki szív- vagy érrendszeri betegségben szenved, és nehéz fizikai munkát sem szabad végezni a tűző napon - javasolta. Közölte: ugyan melegfront nincs az ország közelében, az erre érzékenyek mégis kellemetlenül érezhetik magukat, mert a meleg levegő áramlása dél- dél-nyugat felől melegfront jellegű hatásokat okoz.

Kihirdették a hőségriadót

Kedden délután kihirdették az első hőségriadót az országban, mivel úgy tűnik, hogy három napon keresztül 35 fok körüli lesz a hőmérséklet - adta hírül az MTV Híradója. A hőségriadót ugyan a hőhullám előtt 48 órával kell bejelenteni, de eddig bizonytalan volt, hogy három egymást követő nap ilyen kánikula lesz-e Magyarországon.

A riadó elrendelése nem jár semmilyen plusz intézkedéssel, a cél csupán az, hogy figyelmeztessék azokat, akikre veszélyes a forróság. A mentőszolgálathoz egyelőre nem fut be az átlagosnál több riasztás, de egyre többen jelentkeznek szív- és érrendszeri panaszokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!