Márton
2 °C
11 °C
Index - In English In English Eng

Ike már csak trópusi vihar

2008.09.13. 22:37
4,5 millióan maradtak áram nélkül, a mentőalakulatok Galvestonban kutatnak a városban rekedt ezrek után.

Tizenkétórával a partot érése után trópusi viharrá szelidült az Ike hurrikán. A kettes erősségű, 178 kilométeres szelekkel partot érő vihar nyomán 4,5 millió ember maradt hosszabb-rövidebb időre áram nélkül.

A vihar a partmenti Galvestonban volt a legpusztítóbb, ahol többméteres vihardagályt okozott, elárasztva ezzel a települést. A mentőalakulatok első dolga is Galveston megsegítése volt, mivel mintegy húszezren nem tudták elhagyni a várost. A mentősök most házról házra járva kutatnak a túlélők után, jelentette a CNN.

A vihar amúgy alulmúlta a pesszimista várakozásokat, a várt hatméteres vihardagály helyett végül legfeljebb 4,5 méteres áradást okozott. A viharban az eddigi jelentések szerint hárman vesztették életüket, köztük egy tíz év körüli fiú, akire fa dőlt.

Az áldozatok száma még növekedhet, hiszen Texas állam történetének legnagyobb mentőakciója csak nemrég kezdődhetett meg.

George W. Bush 29 texasi megét nyilvánított katasztrófasújtotta területté. Köztük van az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa, Houston is.

A nagyváros a polgármester, Bill White szerint emberveszteség nélkül élte túl a katasztrófát, de több utcát is áradások sújtanak. A szél több tucatnyi épület ablakait törte be, a belvárosi utcákat romok borítják, írja a CNN.

De a városban hamar nekiláttak a helyreállítási munkáknak, a CNN helyszíni tudósítója szerint sok lakótömben már újra van áram.