Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Bombariadó miatt később nyitott az IKEA

2002.12.05. 13:37
Csütörtök délben két férfi robbanóanyagot fog szállítani az Örs vezér téri IKEA-hoz - közölte szerda éjjel egy férfi a tűzoltókkal. A tűzszerészek nem találtak bombát az épületben. Az áruház így délután egy órakor nyitotta meg kapuit. Csütörtök reggel jelentették volna be az IKEA új szárnyának részleges megnyitását. Az építkezés miatt hónapok óta tiltakozó lakók elhatárolódnak a fenyegetéstől. Hollandiában kedden robbant bomba egy IKEA áruházban.
Bombariadó miatt csak délután egy órakor nyitott ki az Örs vezér téri IKEA áruház. A fenyegető telefon szerda éjjel 11 órakor érkezett egy utcai telefonfülkéből, ahol egy férfihang azt közölte: csütörtök délben két férfi robbanóanyagot fog szállítani az áruházhoz. Az épületben a tűzszerészek nem találtak bombát.

Bejelentették volna a bővítést

Csütörtök délelőtt 10 órára az IKEA sajtótájékoztatót hirdetett az Örs vezér téri épületben, ahol a hamarosan átadásra kerülő új épületszárny jövő heti, részleges megnyitását jelentették volna be. A teljes nyitást 2003. március közepére tervezik.

Korábban az Örs vezér téri IKEA bővítése ellen tiltakozók beperelték az áruházláncot és az 1998 és 2002 között működő zuglói önkormányzatot, mert szerintük otthonaik elértéktelenedtek az építkezéssel járó állandó zaj, por és a falakban keletkezett repedések miatt. Céljuk, hogy bontsák le az IKEA2 néven ismert bővítményt.

Az IKEA Magyarországon
A budapesti IKEA áruház, mely 1988-ban a cég első kelet-európai beruházása volt, 1990-ben nyitotta meg kapuit. A második áruházat 1999-ben építették Budaörsön. Az IKEA Lakberendezési Kft. árbevétele a 2002-es pénzügyi évben elérte a 19,5 milliárd forintot, mely a 2001-es pénzügyi évhez viszonyítva 9 százalékos növekedést jelent. A látogatók száma múlt évben 3,5 milliót tett ki Magyarországon. Az IKEA 6,5 milliárd forintos beruházásba kezdett 2002 áprilisában.

Nem gondolnak összefüggésre

Nem gondoljuk, hogy összefüggés van a lakók tiltakozása és az átadást bejelentő sajtótájékoztató között - nyilatkozta az Indexnek Marsó Babriella, az IKEA marketingmenedzsere. Különösen azért tartja kizártnak, mert az építkezés ellen tiltakozó lakókkal, a zuglói polgármester és egyik helyettese segítségével megindult a párbeszéd. Az önkormányzat épületében november 29-én tartott találkozó után megállapodtak abban, hogy jövő hét pénteken is egyeztetnek.

Nem látja ilyen rózsásan a helyzetet Langer Ivánné, a tiltakozó lakók egyik képviselője, aki elmondta: nem történt elmozdulás az ügyben, és szerinte nem is várható változás. "Remélem nem nyitják meg az új szárnyat a jövő héten, mert létbiztonságunk, egészségünk, lakhatásunk van veszélyben" - nyilatkozta, ugyanakkor a bombariadótól, lakótársai nevében, elhatárolódott.

Hollandiában robbant

Kedden a hollandiai Sliedrechtben lévő IKEA áruházban hatástalanítás közben, két rendőrt megsebesítve felrobbant egy pokolgép. A bombafenyegetés hatására szerdán már Hollandia összes IKEA zárva maradt, mert az áruházlánc vezetése úgy döntött, hogy mind a tíz üzletét átvizsgálja.

A magyarországi marketingmenedzser szerint a hollandiai fenyegetéssel függhet össze a budapesti bombariadó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!