Mária
18 °C
28 °C

Rárontott Kubára az Ike hurrikán

2008.09.08. 07:27
Elérte az Ike hurrikán Kubát helyi idő szerint vasárnap este; a nemrég egy másik hurrikán pusztítását átélt karib-tengeri szigetország maximális riadókészültségben várta az újabb fenyegető szélvihart.

A kubai meteorológiai intézet szerint az Ike hurrikán közepe a keleti Holguin tartományban érte el a szigetország partjait. Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán mérve hármas erősségű forgószél sebessége eléri az óránkénti 195 kilométert.

Az ítéletidő a keleti országrészben máris áradásokat okozott, a víz mintegy ezer lakóházat elöntött, közülük kétszáz romba is dőlt. A hurrikán az előrejelzések szerint keletről nyugat felé haladva vonul át Kuba felett, és várhatóan kedden hagyja el a szigetországot.

A kubai hatóságok már a szélvihar közeledtének hírére maximális riadókészültséget rendeltek el, vasárnap több mint 800 ezer embert telepítettek ki a középső és keleti országrészből.

Kubában bő egy héttel ezelőtt a Gustav hurrikán pusztított. A Gustav a karibi térségben és az Egyesült Államokban összesen 122 ember halálát okozta, és bár Kubán halálos áldozatok nélkül vonult végig, megrongált százezer házat.

Képek a hurrikánról

Kuba a Gustav által okozott károk felszámolásához segítséget kért szombaton Washingtontól. Az amerikai külügyminiszter elutasította hétfőn a segélykérelmét. A marokkói látogatáson tartózkodó Condoleezza Rice azzal indokolta a visszautasítást, hogy a hatalomváltás nem elfogadható módon ment végbe a kommunista vezetésű országban. (Raúl Castro jelenlegi elnök beteg fivérétől, Fideltől vette át a hatalmat.) Rice megítélése szerint "nem lenne bölcs dolog" feloldani a Kuba elleni embargót.

Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: Washington készségesen segítene egy olyan kubai rendszernek, amely hajlandó lenne szabadon bocsátani a politikai foglyokat és szabad választásokat rendezni. Ilyesminek azonban semmi jele Kubában - mondta újságíróknak.

Közel félszáz emberéletet követeltek az Ike hurrikánnal együtt járó áradások Haitin. Michele Perre-Louis haiti miniszterelnök helyi idő szerint vasárnap közölte, hogy a főváros, Port-au-Prince közelében fekvő Cabaret faluban 47 ember halálát okozták az áradások, amelyeket az özönvízszerű esőzéssel kísért hurrikán idézett elő. Egy parlamenti képviselő elmondta, hogy a települést egyszerre két áradó folyó vize öntötte el, aminek következtében számos lakóépület összedőlt vagy megrongálódott.

A szegénységben élő karib-tengeri országon az elmúlt egy hónapban négy hurrikán vonult át, az újabb halálesetekkel együtt a négy forgószél halálos áldozatainak száma háromszáz fölé emelkedett.