Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rárontott Kubára az Ike hurrikán

2008.09.08. 07:27
Elérte az Ike hurrikán Kubát helyi idő szerint vasárnap este; a nemrég egy másik hurrikán pusztítását átélt karib-tengeri szigetország maximális riadókészültségben várta az újabb fenyegető szélvihart.

A kubai meteorológiai intézet szerint az Ike hurrikán közepe a keleti Holguin tartományban érte el a szigetország partjait. Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán mérve hármas erősségű forgószél sebessége eléri az óránkénti 195 kilométert.

Az ítéletidő a keleti országrészben máris áradásokat okozott, a víz mintegy ezer lakóházat elöntött, közülük kétszáz romba is dőlt. A hurrikán az előrejelzések szerint keletről nyugat felé haladva vonul át Kuba felett, és várhatóan kedden hagyja el a szigetországot.

A kubai hatóságok már a szélvihar közeledtének hírére maximális riadókészültséget rendeltek el, vasárnap több mint 800 ezer embert telepítettek ki a középső és keleti országrészből.

Kubában bő egy héttel ezelőtt a Gustav hurrikán pusztított. A Gustav a karibi térségben és az Egyesült Államokban összesen 122 ember halálát okozta, és bár Kubán halálos áldozatok nélkül vonult végig, megrongált százezer házat.

Képek a hurrikánról

Kuba a Gustav által okozott károk felszámolásához segítséget kért szombaton Washingtontól. Az amerikai külügyminiszter elutasította hétfőn a segélykérelmét. A marokkói látogatáson tartózkodó Condoleezza Rice azzal indokolta a visszautasítást, hogy a hatalomváltás nem elfogadható módon ment végbe a kommunista vezetésű országban. (Raúl Castro jelenlegi elnök beteg fivérétől, Fideltől vette át a hatalmat.) Rice megítélése szerint "nem lenne bölcs dolog" feloldani a Kuba elleni embargót.

Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: Washington készségesen segítene egy olyan kubai rendszernek, amely hajlandó lenne szabadon bocsátani a politikai foglyokat és szabad választásokat rendezni. Ilyesminek azonban semmi jele Kubában - mondta újságíróknak.

Közel félszáz emberéletet követeltek az Ike hurrikánnal együtt járó áradások Haitin. Michele Perre-Louis haiti miniszterelnök helyi idő szerint vasárnap közölte, hogy a főváros, Port-au-Prince közelében fekvő Cabaret faluban 47 ember halálát okozták az áradások, amelyeket az özönvízszerű esőzéssel kísért hurrikán idézett elő. Egy parlamenti képviselő elmondta, hogy a települést egyszerre két áradó folyó vize öntötte el, aminek következtében számos lakóépület összedőlt vagy megrongálódott.

A szegénységben élő karib-tengeri országon az elmúlt egy hónapban négy hurrikán vonult át, az újabb halálesetekkel együtt a négy forgószél halálos áldozatainak száma háromszáz fölé emelkedett.