Árpád
-2 °C
3 °C

Több mint harminc áldozata van az Ike hurrikánnak

2008.09.15. 21:49
Bár a forgószél egyre veszít erejéből, de így is nagy károkat okozott Arkansasban, Ohióban, Missouriban, Kentuckyban. Texas, Arkansas és Louisiana államokban 2 millió embernek nincs elektromosság a házában.

Már több mint kétezer embert menekítettek ki a hatóságok az amerikai Texasban az Ike hurrikán nyomán víz alá került, súlyos károkat szenvedett területekről; a szárazföld belseje felé tartó hatalmas forgószél halálos áldozatainak száma hétfőn kilenc államban 32-re emelkedett.

Az áradásokat okozó és rendkívüli pusztítást végző vihar egyes körzetekben egész lakónegyedeket dózerolt le, milliók maradtak áram nélkül. A hétfői lapok miszlikbe aprított faépületekről, letarolt part menti településekről készült képeket közöltek, a hírtelevíziókban sugárzott légi felvételeken megroppant hidak, tönkretett utak, megrongált házak látszottak.

George Bush elnök hétfőn figyelmeztetett: az Ike rombolása miatt fennakadások keletkeztek az energiatermelésben, amit az üzemanyagárak emelkedésében mindenki meg fog érezni.

A mentőalakulatok sok térségben csak 48 órával az Ike partot érése után, hétfőn tudtak eljutni a hurrikán által elzárt körzetekbe. Texas megkezdte a romok eltakarítását, az újjáépítést, amit az elektromos hálózatban keletkezett károk gátolnak.

A negyedik legnagyobb amerikai városban, Houstonban továbbra is éjszakai kijárási tilalom van érvényben, a város nagy részében még nem állították helyre az áramszolgáltatást, nem működnek a légkondicionáló berendezések, az utcákat a felhőkarcolók kitört ablaktábláinak szilánkjai borítják. A belvárosi toronyházakban és az épen maradt Texasi Egészségügyi Központban, amely a világ legnagyobb ilyen komplexuma, nem szűnt meg az áramszolgáltatás, az elektromos kábelek a föld alatt húzódnak. A város két repülőtere, köztük a George Bush Intercontinental, amely egyike az Egyesült Államok legforgalmasabb légi kikötőinek, hétfőn nyílik meg újra, korlátozott forgalommal.

Brian Smith, a texasi mentési munkálatokat irányító hatóság szóvivője közölte: mindaddig folytatják a keresést és mentést, amíg minden érintett területről nem kapnak jelzést arról, hogy a tevékenységet leállíthatják. Több városban, ahol a vihar nagy pusztítást végzett, például Orange-ban, Bridge City-ben és Galvestonban az alakulatok házról házra járnak, bajba jutottak után kutatva. Az Ike több településen nemcsak az elektromos hálózatot tette tönkre, gázszolgáltatás sincsen. A hatóságok szerint a teljes helyreállítás akár egy hónapig is eltarthat.

A hurrikán működésképtelenné tett 10 tengeri olajfúrótornyot, ez azonban csak töredéke a Mexikói-öbölben álló 3800 toronynak.

Az északkelet felé haladó forgószél egyre veszít erejéből, de így is károkat okozott több épületben Arkansas államban, az ohiói Cincinnati repülőterét a hurrikán erejű szelek miatt időlegesen le kellett zárni, Missouriban nagy áradások keletkeztek. Kentuckyban több utat lezártak a forgalom elől, Texas, Arkansas és Louisiana államokban 2 millió embernek nincs elektromosság a házában.

A The Washington Post értékelése szerint a hatalmas pusztítás ellenére emberéletben minimális veszteséget okozott az Ike hurrikán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?