Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Több mint harminc áldozata van az Ike hurrikánnak

2008.09.15. 21:49
Bár a forgószél egyre veszít erejéből, de így is nagy károkat okozott Arkansasban, Ohióban, Missouriban, Kentuckyban. Texas, Arkansas és Louisiana államokban 2 millió embernek nincs elektromosság a házában.

Már több mint kétezer embert menekítettek ki a hatóságok az amerikai Texasban az Ike hurrikán nyomán víz alá került, súlyos károkat szenvedett területekről; a szárazföld belseje felé tartó hatalmas forgószél halálos áldozatainak száma hétfőn kilenc államban 32-re emelkedett.

Az áradásokat okozó és rendkívüli pusztítást végző vihar egyes körzetekben egész lakónegyedeket dózerolt le, milliók maradtak áram nélkül. A hétfői lapok miszlikbe aprított faépületekről, letarolt part menti településekről készült képeket közöltek, a hírtelevíziókban sugárzott légi felvételeken megroppant hidak, tönkretett utak, megrongált házak látszottak.

George Bush elnök hétfőn figyelmeztetett: az Ike rombolása miatt fennakadások keletkeztek az energiatermelésben, amit az üzemanyagárak emelkedésében mindenki meg fog érezni.

A mentőalakulatok sok térségben csak 48 órával az Ike partot érése után, hétfőn tudtak eljutni a hurrikán által elzárt körzetekbe. Texas megkezdte a romok eltakarítását, az újjáépítést, amit az elektromos hálózatban keletkezett károk gátolnak.

A negyedik legnagyobb amerikai városban, Houstonban továbbra is éjszakai kijárási tilalom van érvényben, a város nagy részében még nem állították helyre az áramszolgáltatást, nem működnek a légkondicionáló berendezések, az utcákat a felhőkarcolók kitört ablaktábláinak szilánkjai borítják. A belvárosi toronyházakban és az épen maradt Texasi Egészségügyi Központban, amely a világ legnagyobb ilyen komplexuma, nem szűnt meg az áramszolgáltatás, az elektromos kábelek a föld alatt húzódnak. A város két repülőtere, köztük a George Bush Intercontinental, amely egyike az Egyesült Államok legforgalmasabb légi kikötőinek, hétfőn nyílik meg újra, korlátozott forgalommal.

Brian Smith, a texasi mentési munkálatokat irányító hatóság szóvivője közölte: mindaddig folytatják a keresést és mentést, amíg minden érintett területről nem kapnak jelzést arról, hogy a tevékenységet leállíthatják. Több városban, ahol a vihar nagy pusztítást végzett, például Orange-ban, Bridge City-ben és Galvestonban az alakulatok házról házra járnak, bajba jutottak után kutatva. Az Ike több településen nemcsak az elektromos hálózatot tette tönkre, gázszolgáltatás sincsen. A hatóságok szerint a teljes helyreállítás akár egy hónapig is eltarthat.

A hurrikán működésképtelenné tett 10 tengeri olajfúrótornyot, ez azonban csak töredéke a Mexikói-öbölben álló 3800 toronynak.

Az északkelet felé haladó forgószél egyre veszít erejéből, de így is károkat okozott több épületben Arkansas államban, az ohiói Cincinnati repülőterét a hurrikán erejű szelek miatt időlegesen le kellett zárni, Missouriban nagy áradások keletkeztek. Kentuckyban több utat lezártak a forgalom elől, Texas, Arkansas és Louisiana államokban 2 millió embernek nincs elektromosság a házában.

A The Washington Post értékelése szerint a hatalmas pusztítás ellenére emberéletben minimális veszteséget okozott az Ike hurrikán.