Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Fejüknél összenőtt ikerpárt választanak szét

2001.03.30. 14:56
Szingapúri sebészek fejüknél összenőtt ikreket próbálnak meg szétválasztani egy áprilisi műtéten. Az orvosok technikai csodákat valósítnak majd meg. Egy számítógépes navigációs rendszerrel pontosan követik, hogy az összenőtt agyakat jó helyen választják-e szét. A világon csupán minden kétmillió születés után adódhat egy fejüknél összenőtt ikerpár.

Április 7-re tervezik azt a műtétet a szingapúri orvosok, ahol egy fejüknél összenőtt nepáli ikerpárt próbálnak majd meg szétválasztani - adja hírül a Reuters. A tízhónapos csecsemők, Ganga és Jamuna Shrestha háttal egymásnak nőttek össze, és ugyanabban a közös koponyában helyezkedik el az agyuk.

Technikai csodák

A szétválasztás nem kockázatmentes: a beavatkozás alatt erős vérzés léphet fel, de fontos agyi részeket is elvághatnak a sebészek. A minél jobb eredmény elérése érdekében az orvosok egy számítógépes navigációs rendszeren keresztül követik, hogy pontosan melyik agyi részen végzik a beavatkozást. Ugyanakkor 100 elektróda a két csecsemő agyának különböző részeit stimulálja, így folyamatosan nyomon követik majd az agyműködéseket.

Mary és Jodie
Az alhasuknál összenőtt, Mary és Jodie nevű ikreket november 6-án választották szét manchesteri orvosok, miután a mélyen vallásos szülők akarata ellenére a londoni igazságszolgáltatás erről határozatot hozott. A műtét után a gyengébb iker, Mary meghalt, míg Jodie egy relatív normális életre kapott esélyt.
A szétválasztó beavatkozást két hónappal elhalasztották, azért hogy elegendő bőr nőhessen a fej beborítására. A szükséges bőrt is egy új technika segítségével nyerték: az ikrek bőre alá egy nyújtható szilikonzacskót ültettek be, ezzel stimulálták a bőr növekedését.

Az április 7-re tervezett műtéten négy orvoscsoport fog részt venni, a beavatkozás 36 órát is tarthat. Az orvosok szerint még akkor is van remény a felépülésre, ha az egyik kislány agya megsérül a beavatkozás után: a jobbkezesek esetén a kormányzó szerepet betöltő bal agyfélteke csak 18 hónapos kor után kezd el fejlődni, a másik félteke tehát még átveheti a szükséges funkciókat.

Kétmillió születés után adódhat hasonló eset

A két kislány egy szegény nepáli család gyermeke: az anya tanítónő, míg az apa utcai árus. A kórházi kezelés, bár az orvosok nem kérnek pénzt a műtét elvégzéséért, 57 ezer dollárba kerül, ám egy helyi újság kampánya nyomán az összeg ötszöröse gyűlt össze. A fejüknél összenőtt ikrek rendkívül ritkák, a statisztikák szerint kétmillió élve születés után adódhat egy hasonló eset.

  • Vennék
  • Hírek