Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tengerbe vetették a bevándorlókat

2006.09.27. 12:19
A görög hatóságok illegális bevándorlók egy csoportjára bukkantak a görög Híosz szigeten, ezután hajóra rakták, majd a török partok közelében az Égei-tengerbe dobták őket. Hatan azonnal a vízbe fulladtak, három ember eltűnt.

Túlélőkre hivatkozó török jelentés szerint a görög biztonsági szolgálat emberei az Égei-tengerbe dobtak afrikai és közel-keleti illegális bevándorlókat, miután elfogták őket Híosz görög szigeten.

A török parti őrség szerdai közleménye szerint az illegális bevándorlók embercsempészek hajójára szálltak fel Törökország Izmir tartományában, és azon jutottak el a török partoktól pár kilométernyire fekvő görög szigetre. Egyenruhás görögök lefülelték a partra szálló bevándorlókat, hajóra ültették, visszavitték a török partok közelébe, és ott - meglehetős távolságra a parttól - vízbe dobták őket. Más források ugyanakkor arról számoltak be, hogy nem világos, a hajó elsüllyedt, vagy valóban szándékosan dobták vízbe a menekülteket.

Kiáltásokat hallottak

Helyi lakosok hallották a vízbe dobott emberek segélykiáltásait, és értesítették a török parti őrséget, amely azután 31 embert kimentett a vízbe dobott illegális bevándorlók közül. Volt olyan is a tengerbe dobottak között, akinek sikerült kiúsznia a legközelebbi török partszakaszra.

Hat illegális bevándorló azonban vízbe fulladt, további három pedig eltűnt. A török Anadolu hírügynökség úgy idézte az egyik túlélőt, egy libanoni férfit, hogy a görög biztonsági alakulat tagjai meg sem kérdezték őket, tudnak-e úszni. A bevándorlók Irakból, Algériából, Tunéziából és a palesztin területekről érkeztek.

A törökök még óvatosak

A hatóságok szerint a nyomozás idején óvatosan kell kezelni a bevándorlók vallomásait, ugyanakkor hozzátette, nem találtak semmiféle hajóroncsot a partok közelében, írja a TurkishPress.com.

A török kormány a múlt héten azzal vádolta Görögországot, hogy a görög parti őrség emberei kis gumicsónakokon kitettek a nyílt tengerre több elfogott illegális bevándorlót. Ez a török vád szerint legalább kétszer előfordult, egyszer 2004-ben, másodszor pedig az idén. A török hatóságok közzé is tettek két filmfelvételt, amelyeket állítólag erről a két esetről készített a török parti őrség.

Törökország az embercsempész hálózatok közkedvelt útvonala, napi rendszerességgel próbálnak Ázsiából Európába juttatni illegális bevándorlókat. A célország általában Görögország vagy Olaszország, ezeket leggyakrabban kiszuperált, életveszélyes vízi járművekkel próbálják elérni.