Emília
18 °C
26 °C

Tengerbe vetették a bevándorlókat

2006.09.27. 12:19
A görög hatóságok illegális bevándorlók egy csoportjára bukkantak a görög Híosz szigeten, ezután hajóra rakták, majd a török partok közelében az Égei-tengerbe dobták őket. Hatan azonnal a vízbe fulladtak, három ember eltűnt.

Túlélőkre hivatkozó török jelentés szerint a görög biztonsági szolgálat emberei az Égei-tengerbe dobtak afrikai és közel-keleti illegális bevándorlókat, miután elfogták őket Híosz görög szigeten.

A török parti őrség szerdai közleménye szerint az illegális bevándorlók embercsempészek hajójára szálltak fel Törökország Izmir tartományában, és azon jutottak el a török partoktól pár kilométernyire fekvő görög szigetre. Egyenruhás görögök lefülelték a partra szálló bevándorlókat, hajóra ültették, visszavitték a török partok közelébe, és ott - meglehetős távolságra a parttól - vízbe dobták őket. Más források ugyanakkor arról számoltak be, hogy nem világos, a hajó elsüllyedt, vagy valóban szándékosan dobták vízbe a menekülteket.

Kiáltásokat hallottak

Helyi lakosok hallották a vízbe dobott emberek segélykiáltásait, és értesítették a török parti őrséget, amely azután 31 embert kimentett a vízbe dobott illegális bevándorlók közül. Volt olyan is a tengerbe dobottak között, akinek sikerült kiúsznia a legközelebbi török partszakaszra.

Hat illegális bevándorló azonban vízbe fulladt, további három pedig eltűnt. A török Anadolu hírügynökség úgy idézte az egyik túlélőt, egy libanoni férfit, hogy a görög biztonsági alakulat tagjai meg sem kérdezték őket, tudnak-e úszni. A bevándorlók Irakból, Algériából, Tunéziából és a palesztin területekről érkeztek.

A törökök még óvatosak

A hatóságok szerint a nyomozás idején óvatosan kell kezelni a bevándorlók vallomásait, ugyanakkor hozzátette, nem találtak semmiféle hajóroncsot a partok közelében, írja a TurkishPress.com.

A török kormány a múlt héten azzal vádolta Görögországot, hogy a görög parti őrség emberei kis gumicsónakokon kitettek a nyílt tengerre több elfogott illegális bevándorlót. Ez a török vád szerint legalább kétszer előfordult, egyszer 2004-ben, másodszor pedig az idén. A török hatóságok közzé is tettek két filmfelvételt, amelyeket állítólag erről a két esetről készített a török parti őrség.

Törökország az embercsempész hálózatok közkedvelt útvonala, napi rendszerességgel próbálnak Ázsiából Európába juttatni illegális bevándorlókat. A célország általában Görögország vagy Olaszország, ezeket leggyakrabban kiszuperált, életveszélyes vízi járművekkel próbálják elérni.