Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A berlini Döner Imbissek gyorsan váltottak

2001.01.01. 18:25
A német főváros jellegzetességei közé tartozó török büfék (Döner Imbiss) üzemeltetői gyorsan reagáltak az országban kitört BSE-botrányra. A sokáig 'unbedenklich'-nek (veszélymentesnek) hirdetett marhahúsról kiderült, hogy mégis hordozhatja az idegrendszert megtámadó veszélyes fehérjéket.
A friedrichstrassei török büfé bejáratánál hetek óta nagyméretű plakát hirdeti, hogy az étlapon szereplő húsáruk "ellenőrzött minőségű marha- és borjúhúsból" készülnek. Ezért nevével vállal felelősséget a tartományi hentesek és mészárosok kamarájának elnöke, valamint a büfét hússal ellátó (török kézben lévő) nagykereskedés igazgatója.

Ennek ellenére a német lakosság túlnyomó része óvatossá vált az elmúlt hetek hírei hallatán, erre utal a marhahúsfogyasztás drámai mértékű visszaesése. A kolbászok frontja is az összeomlás jeleit mutatja, főleg miután laboratóriumi vizsgálatok kiderítették: olyan kolbászfélékben is előfordul (csekély arányban) marhahús, amelyek elvileg kizárólag sertéshúsból készülnek.

Ezért most a legtöbb török büfében törölték a kínálatból a marha-, borjú- és ürühúsból készült ételeket. Helyettük most Chicken-Döner vagy Puten-Döner táblák hirdetik az új specialitásokat: a csirke- vagy pulykahússal töltött lepénykenyeret (Döner Kebab) és levelestésztát (Börek). Utóbbi vegetárius változatban is kapható: a vevő kívánsága szerint spenóttal, káposztával vagy juhsajttal, esetleg ezek kombinációjával töltik meg.

Aki mégis ragaszkodik a megszokott marhahúshoz, azt tárt karokkal várják a Berlinben szép számmal található argentin steakhouse-ok (Asado, Maredo). E hálózatok korábban alig figyelembe vett reklámszlogenje ("nálunk argentin marhából készül a rostélyos") manapság különös felhangot kapott, és megnyugtató érvként hat az elbizonytalanodott húskedvelők fülében. Miként az étlap mellé helyezett tájékoztató lapból kitűnik, Argentína pampáin a marhák kizárólag ízletes és tápláló füvet, valamint mezei gyógynövényeket legelnek. Akit még ez sem nyugtatna meg, az csatlakozhat a vegetáriánusok - gyarapodó - táborához.

A Berlinben népeledelnek számító főtt és sült kolbászok (Currywurst, Rostbratwurst) hívei az utcai standokon többnyire változatlan kedvvel és étvággyal tömik magukba az ínycsiklandó illatú, currymártással vagy mustárral körített csemegéket. A Kantstrassén található Kant 7 vagy az Eberswalder Strasse földalatti megállónál lévő híres Konnopke-büfé forgalma októberhez képest semmit nem csökkent. Mindkét helyen sietve közli a főnök, hogy nála kizárólag sertéshús az alapanyag, más nem kerülhet a kolbászokba.

A Brandenburg kapu előtti "Wurstbude" viszont enyhén szólva elhagyott: a didergő áruson kívül egy lelket sem látni a környékén, pedig még november közepén is sorba kellett állni annak, aki megáhította a rostélyon sütött háromféle Wurst valamelyikét.