Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A berlini Döner Imbissek gyorsan váltottak

2001.01.01. 18:25
A német főváros jellegzetességei közé tartozó török büfék (Döner Imbiss) üzemeltetői gyorsan reagáltak az országban kitört BSE-botrányra. A sokáig 'unbedenklich'-nek (veszélymentesnek) hirdetett marhahúsról kiderült, hogy mégis hordozhatja az idegrendszert megtámadó veszélyes fehérjéket.
A friedrichstrassei török büfé bejáratánál hetek óta nagyméretű plakát hirdeti, hogy az étlapon szereplő húsáruk "ellenőrzött minőségű marha- és borjúhúsból" készülnek. Ezért nevével vállal felelősséget a tartományi hentesek és mészárosok kamarájának elnöke, valamint a büfét hússal ellátó (török kézben lévő) nagykereskedés igazgatója.

Ennek ellenére a német lakosság túlnyomó része óvatossá vált az elmúlt hetek hírei hallatán, erre utal a marhahúsfogyasztás drámai mértékű visszaesése. A kolbászok frontja is az összeomlás jeleit mutatja, főleg miután laboratóriumi vizsgálatok kiderítették: olyan kolbászfélékben is előfordul (csekély arányban) marhahús, amelyek elvileg kizárólag sertéshúsból készülnek.

Ezért most a legtöbb török büfében törölték a kínálatból a marha-, borjú- és ürühúsból készült ételeket. Helyettük most Chicken-Döner vagy Puten-Döner táblák hirdetik az új specialitásokat: a csirke- vagy pulykahússal töltött lepénykenyeret (Döner Kebab) és levelestésztát (Börek). Utóbbi vegetárius változatban is kapható: a vevő kívánsága szerint spenóttal, káposztával vagy juhsajttal, esetleg ezek kombinációjával töltik meg.

Aki mégis ragaszkodik a megszokott marhahúshoz, azt tárt karokkal várják a Berlinben szép számmal található argentin steakhouse-ok (Asado, Maredo). E hálózatok korábban alig figyelembe vett reklámszlogenje ("nálunk argentin marhából készül a rostélyos") manapság különös felhangot kapott, és megnyugtató érvként hat az elbizonytalanodott húskedvelők fülében. Miként az étlap mellé helyezett tájékoztató lapból kitűnik, Argentína pampáin a marhák kizárólag ízletes és tápláló füvet, valamint mezei gyógynövényeket legelnek. Akit még ez sem nyugtatna meg, az csatlakozhat a vegetáriánusok - gyarapodó - táborához.

A Berlinben népeledelnek számító főtt és sült kolbászok (Currywurst, Rostbratwurst) hívei az utcai standokon többnyire változatlan kedvvel és étvággyal tömik magukba az ínycsiklandó illatú, currymártással vagy mustárral körített csemegéket. A Kantstrassén található Kant 7 vagy az Eberswalder Strasse földalatti megállónál lévő híres Konnopke-büfé forgalma októberhez képest semmit nem csökkent. Mindkét helyen sietve közli a főnök, hogy nála kizárólag sertéshús az alapanyag, más nem kerülhet a kolbászokba.

A Brandenburg kapu előtti "Wurstbude" viszont enyhén szólva elhagyott: a didergő áruson kívül egy lelket sem látni a környékén, pedig még november közepén is sorba kellett állni annak, aki megáhította a rostélyon sütött háromféle Wurst valamelyikét.