Judit
3 °C
7 °C

Már csak a sáros árvízből ihatnak a kiöntött indiaiak

2008.09.04. 10:54
Mintegy 1 millió embert öntött ki otthonából, vagy zárt körbe falujában Indiában a Kosi folyó. Ugyan a hatóságok már körülbelül 7 ezerről gondoskodtak, de 350 ezernek nincs ivóvize, és az élelme is erősen fogytán.

Kritikus ponthoz érkezett az indiai áradások miatt körbezárt falvak lakosainak mentése: lassan elfogy az élelmük, és az ivóvízhiány miatt a sáros árvízből kell inniuk. India elöntött területeiről már több mint hatszázezer embert mentettek ki, de a még mentésre váró nagyjából 350 ezer ember számára a következő pár nap meglehetősen kemény lesz.

Közben Nepál és India egymást vádolja az árvízvédelmi rendszer összeomlásáért. A kiöntött Kosi folyó melletti gátrendszer Nepál területén található, de India felelős annak karbantartásáért. Nepáli tisztségviselők azt állították, hogy a katasztrófa azért következett be, mert India nem végezte el a szükséges javításokat a védelmi rendszeren.

A katmandui indiai nagykövetség szóvivője viszont azt állította, hogy India küldött mérnököket a hibák kijavítására, de nem engedték őket dolgozni. Indiai mérnökök a médiának nyilatkozva közölték, hogy már áprilisban észlelték a hibákat, de nepáli tisztségviselők, és helyi lakosok elkergették őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?