Diána
12 °C
27 °C

Már csak a sáros árvízből ihatnak a kiöntött indiaiak

2008.09.04. 10:54
Mintegy 1 millió embert öntött ki otthonából, vagy zárt körbe falujában Indiában a Kosi folyó. Ugyan a hatóságok már körülbelül 7 ezerről gondoskodtak, de 350 ezernek nincs ivóvize, és az élelme is erősen fogytán.

Kritikus ponthoz érkezett az indiai áradások miatt körbezárt falvak lakosainak mentése: lassan elfogy az élelmük, és az ivóvízhiány miatt a sáros árvízből kell inniuk. India elöntött területeiről már több mint hatszázezer embert mentettek ki, de a még mentésre váró nagyjából 350 ezer ember számára a következő pár nap meglehetősen kemény lesz.

Közben Nepál és India egymást vádolja az árvízvédelmi rendszer összeomlásáért. A kiöntött Kosi folyó melletti gátrendszer Nepál területén található, de India felelős annak karbantartásáért. Nepáli tisztségviselők azt állították, hogy a katasztrófa azért következett be, mert India nem végezte el a szükséges javításokat a védelmi rendszeren.

A katmandui indiai nagykövetség szóvivője viszont azt állította, hogy India küldött mérnököket a hibák kijavítására, de nem engedték őket dolgozni. Indiai mérnökök a médiának nyilatkozva közölték, hogy már áprilisban észlelték a hibákat, de nepáli tisztségviselők, és helyi lakosok elkergették őket.