Jolán
2 °C
4 °C

Indonézia félti a 'saját' madárinfluenza vírusát

2007.02.06. 08:28
A délkelet-ázsiai országban nem engedik, hogy a külföldi kutatók hozzáférjenek a vírushoz. "Most még nem adhatjuk át a vírusmintát más országoknak. Együttműködünk egy vakcina-gyártóval" - jelentette ki az indonéz egészségügyi miniszter.

Indonézia nem ad át mintákat külföldi laboratóriumoknak az országban terjedő madárinfluenza vírusából, mert saját szellemi tulajdonának akarja megtartani a belőle készülő vakcinát, jelentette be az indonéz egészségügyi miniszter kedden.

A dél-kelet-ázsiai országban a legsúlyosabb a helyzet a világon. A múlt héten közölték, hogy egy külföldi céggel együtt oltóanyagon dolgoznak, hogy felkészüljenek arra az estre, ha a vírus járványt okozna emberek között is. Több más országban is folyik ilyen kutatás.

"Azért küzdök, hogy megőrizzem Indonézia teljes szellemi tulajdoni jogait, mivel a világon nálunk van a legerősebb H5N1-es vírusalfaj. Most még nem adhatjuk át a vírusmintát más országoknak. Együttműködünk egy vakcina-gyártóval" - jelentette ki Siti Fadilah Supari egészségügyi miniszter. Supari nem árulta el, melyik külföldi gyógyszergyártóval működnek együtt. Mint mondta, ezt csak később jelentik be.

Annak megakadályozása, hogy a külföldi kutatók hozzáférjenek a vírushoz, nehezítheti a madárinfluenza elleni nemzetközi kutatást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jakartai irodája még nem nyilatkozott az új helyzetről.

A miniszter előzőleg közölte, hogy két újabb emberi fertőzésről szereztek tudomást Jáva két különböző pontján. Ezzel 83-ra emelkedett az Indonéziában regisztrált emberi madárinfluenza-megbetegedések száma.

Egyiptomban madárinfluenzában halt meg egy fiatalember
Madárinfluenzában halt meg kedden egy fiatalember Egyiptomban, ezzel 12-re nőtt a betegségben az országban elhunyt személyek száma, közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium. A 17 éves Núr Nadi a Kairótól délre elterülő Fajjúm tartományból származott. Egyiptom a madárinfluenza legnagyobb Ázsián kívüli gócpontja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?