István, Vajk
19 °C
33 °C

Indonézia félti a 'saját' madárinfluenza vírusát

2007.02.06. 08:28
A délkelet-ázsiai országban nem engedik, hogy a külföldi kutatók hozzáférjenek a vírushoz. "Most még nem adhatjuk át a vírusmintát más országoknak. Együttműködünk egy vakcina-gyártóval" - jelentette ki az indonéz egészségügyi miniszter.

Indonézia nem ad át mintákat külföldi laboratóriumoknak az országban terjedő madárinfluenza vírusából, mert saját szellemi tulajdonának akarja megtartani a belőle készülő vakcinát, jelentette be az indonéz egészségügyi miniszter kedden.

A dél-kelet-ázsiai országban a legsúlyosabb a helyzet a világon. A múlt héten közölték, hogy egy külföldi céggel együtt oltóanyagon dolgoznak, hogy felkészüljenek arra az estre, ha a vírus járványt okozna emberek között is. Több más országban is folyik ilyen kutatás.

"Azért küzdök, hogy megőrizzem Indonézia teljes szellemi tulajdoni jogait, mivel a világon nálunk van a legerősebb H5N1-es vírusalfaj. Most még nem adhatjuk át a vírusmintát más országoknak. Együttműködünk egy vakcina-gyártóval" - jelentette ki Siti Fadilah Supari egészségügyi miniszter. Supari nem árulta el, melyik külföldi gyógyszergyártóval működnek együtt. Mint mondta, ezt csak később jelentik be.

Annak megakadályozása, hogy a külföldi kutatók hozzáférjenek a vírushoz, nehezítheti a madárinfluenza elleni nemzetközi kutatást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jakartai irodája még nem nyilatkozott az új helyzetről.

A miniszter előzőleg közölte, hogy két újabb emberi fertőzésről szereztek tudomást Jáva két különböző pontján. Ezzel 83-ra emelkedett az Indonéziában regisztrált emberi madárinfluenza-megbetegedések száma.

Egyiptomban madárinfluenzában halt meg egy fiatalember
Madárinfluenzában halt meg kedden egy fiatalember Egyiptomban, ezzel 12-re nőtt a betegségben az országban elhunyt személyek száma, közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium. A 17 éves Núr Nadi a Kairótól délre elterülő Fajjúm tartományból származott. Egyiptom a madárinfluenza legnagyobb Ázsián kívüli gócpontja.