Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Jön az influenzajárvány

2007.02.03. 10:00
A 2004-2005-ös influenzatörzs okozza az idei megbetegedéseket – írja a Magyar Hírlap. Aki akkor megbetegedett, most nem fog, de a vírus már így is felbukkant négy megyében.

A 2004-2005-ös influenzavírus-törzs okozza az idei a sorozatos megbetegedéseket – értesült a Magyar Hírlap. A lap szerint ennek azért van jelentősége, mert aki két éve átesett a vírusfertőzésen, annak kialakult olyan immunitása, hogy idén nem fog megbetegedni.

A tiszti őforvosi hivatal ennek ellenére azt tanácsolja, hogy aki még nem betegedett meg, az oltassa be magát. A vírus ugyanis már négy megyében - Baranyában, Csongrádban, Hajdú-Biharban és Vasban - is megjelent. Az országban több mint 1,3 millió vakcina van, ebből 50-100 ezer a patikákban, míg a krónikus betegségben szenvedők és idősek 1,3 milliót kaphatnak ingyenesen a háziorvosoknál.

A járványügyi szakemberek azt egyelőre nem tudták megbecsülni, hogy milyen irányban terjed majd a fertőzés. Az eddigi adatok szerint a betegek negyven százaléka tizenöt év alatti gyermek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!