Eleonóra
-1 °C
2 °C

Csecsemőket gyanúsítanak szándékos rongálással

2005.03.09. 11:06
Hamis vád miatt felelhet egy bangladesi férfi és a gyanúsítást megalapozottnak tekintő négy rendőr. A férfi tizenegy ember, köztük egy halott és négy csecsemő ellen indított büntetőeljárást szándékos rongálás miatt.

A Legfelsőbb Bíróság előtt kell bizonyítania vádjai jogosságát egy bangladesi férfinak, jelentette a BBC. A vádló tizenegy embert, köztük egy halottat és négy csecsemőt gyanúsított meg szándékos rongálással és károkozással egy földvita-ügyben.

Szabadlábon a brutális csecsemők

A bangladesi ügyészség a gyanúsítottakon kívül a vádlót és a feljelentés alapján nyomozást indító és az esetet megalapozottnak találó négy rendőr ellen is eljárást indított. A vádlónak és a rendőröknek most három hetük van állításaik igazolására, ellenkező esetben bűnvádi eljárás indulhat ellenük.

A bíróság hétfőn fejenként ötven dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezte a megvádolt csecsemőket - a legkisebb gyanúsított háromhónapos, a legidősebb kétéves.

Gyanút ébresztett

Az eset jól példázza a bangladesi jogrend egyik sajátosságának súlyos hibáját. A helyi törvények szerint bárki indíthat büntetőeljárást, ezt a lakosság egy része kisebb nagyobb sérelmei megbosszulására használja fel. A BBC tudósítója szerint a legképtelenebb vádakkal indulnak akár évekig is húzódó eljárások haragosok között.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mind a helyi rendőrök, mind a bíróságok könnyen megvesztegethetőek, így akár még sikerre is vihető egy, a fent említetthez hasonlóan képtelen vád. A mostani esetben azonban az ügyészség alapos gyanút fogalmazott meg a vád hitelességével kapcsolatban. Az ügyben eljáró négy rendőrt hanyagság miatt fel is függesztették állásából.