Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Járvány még nincs, de már itt az influenza

2004.01.14. 10:40
A Vas megyei tisztiorvosi szolgálat már kimutatta az influenzavírust, Somogy megyében tömeges megbetegedéseket okozott egy egyelőre beazonosítatlan kórokozó. Járvány még nincs, de pár héten belül ugrásszerűen megnőhet a betegek száma.
Kedden bezártak egy iskolát a Somogy megyei Jután, mivel az alsó tagozatos iskola 35 tanulója közül péntekre tizenhat már nem ment iskolába. A tömegesnek mondható influenzaszerű megbetegedést kiváltó kórokozót nem tudták azonosítani, mivel nem értesültek időben a megbetegedésekről - mondta el az Indexnek a Somogy megyei ÁNTSZ járványügyi osztályának vezetője. Szöllősy József szerint a tünetek alapján nem zárható ki az influenza, de járványról még nem szükséges beszélni.

A Somogy Megyei Hírlap információi szerint Somogysámsonban is tapasztaltak tömegesen megjelenő influenzaszerű megbetegedéseket, és Kaposváron is egyre több a gyanús eset. A sámsoni betegektől szombaton vett mintákból nem mutatták ki a két célzottan keresett influenzavírust, de mivel újabb megbetegedések történtek a településen Szöllősy József újabb mintákat küld az Országos Epidemiológiai Központba.

Még nincs járvány

Látogatási tilalmat rendeltek el Szombathelyen a Markusovszky Kórház krónikus tüdő- és belgyógyászati osztályán, az ott ápolt 76 beteg közül ugyanis szombat délig huszonheten panaszkodtak influenzaszerű tünetekre. Dr. Angyal Márta, a megyei ÁNTSZ helyettes tisztifőorvosa érdeklődésünkre arról tájékoztatott, hogy a betegektől vett mintákban több vírust is kimutattak, köztük az influenza egyik típusát, de hangsúlyozta, hogy nem influenza, hanem egy másik vírus okozta a kórházi osztályon történt járványos megbetegedéseket.

A helyettes tisztifőorvos hozzátette, a megyéből több helyről is jelezték a háziorvosok, hogy influenzában betegedtek meg pácienseik, de lényeges emelkedésről nincs szó. Pontos összesítő adatokkal, és járványra vonatkozó megállapításokkal azonban csak a jövő héten tudnak szolgálni.

Átlagos szint

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója arról tájékoztatta az Indexet, hogy az elmúlt két hétben előfordult influenzaszerű megbetegedések okozójaként más vírusokat mutattak ki a beérkezett mintákból. Igaz ugyan, hogy kimutattak influenza A és B vírusokat is, de a tömeges megbetegedéseket nem ezek okozták. "Ez nem influenzajárvány" - hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, hogy a megbetegedések száma az ilyenkor szokásos évi átlagnak megfelelő.

A Somogy megyei iskolabezárásról szólva elmondta, hogy ilyen kicsi közösség esetében nincs értelme járványról - ráadásul országos járványrol - beszélni, különös tekintettel arra, hogy lehetőség sem volt a kórokozó azonosítására. Az intézet adatai szerint a fővárosban eddig körülbelül háromezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ez a szám a terület népességéhez képest nem jelentős. (Zárójelben jegyezte meg a főigazgató, hogy ötezernél kezdenek gondolkodni rendkívüli intézkedések bevezetésén az illetékesek.)

Az oltás véd
Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd alatt keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. Az egyéb légúti fertőzésektől azonban az influenzafertőzések általában eltérnek a terjedés gyorsaságában: közösségek tagjainak többsége egyik napról a másikra eshet ágynak az influenza következtében.

Klinikai szempontból fontos különbség az influenza és egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak a jellemzők. Kiemelkedő a járványügyi jelentősége is, mert világjárvány is kialakulhat, illetve több megbetegedést és halálesetet okozhat néhány hét alatt, mint az összes többi fertőző megbetegedés egész évben.

A szakértők szerint érdemes bármikor oltást kérni a háziorvosoktól influenza ellen. Igaz, hogy az oltóanyag teljes hatását csak két hét alatt éri el, de már a beadás után pár nappal is jelentősen csökkenti a megfertőződés lehetőségét. A Magyarországon forgalomban lévő influenzavakcinák kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák, így nem okozhatnak influenzás megbetegedést.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft