Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A britek szerint madárinfluenzás a magyar export-baromfihús

2007.02.11. 15:49
A vasárnapi brit lapok a vezető hírek között foglalkoztak a szigetországi madárinfluenza-fertőzések eredetével, a magyar exporthúst okolva a történtekért. A magyar illetékesek szerint nem Magyarország áll a fertőzés mögött.

A Times cikke szerint Nagy Britanniában botrány övezi a magyar exportbaromfi ügyét. Kelet-Angliában múlt héten tört ki madárinfluenza-járvány Európa legnagyobb baromfifeldolgozó társaságának suffolki telepén, ahol emiatt 159 ezer pulykát öltek le, miután a vírus emberre is veszélyes változatát mutatták ki elhullott állatokban.

Nem származhat Magyarországról

Az angliai madárinfluenza nem származhat a magyar export baromfihúsból, ezt egyértelműen bizonyítja az a jelentés, melyet kedden küld Magyarország az Európai Bizottságnak, mondta Dékány András, a földművelésügyi tárca szóvivője az MTI-nek vasárnap. A szóvivőt azzal kapcsolatban kereste meg a távirati iroda, hogy a vasárnapi angol sajtóban számos nyilatkozat jelent meg, amelyek szerint egyre valószínűbb, hogy egy kelet-angliai pulykafarmon fellelt madárinfluenza fertőzés Magyarországról származik. Dékány András kiemelte, hogy amint az a kedden elküldendő jelentésből is kiderül, Magyarországról nem volt - a fertőzést terjeszteni képes - élő állat vagy tenyésztojás-kivitel Angliába.

Az ügyben angliai tulajdonosa révén érintett SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. pénteken kijelentette: kizárja, hogy az általa exportált pulykahús-termékeken keresztül juthatott fertőzés a Bernard Matthews cég kelet-angliai pulykafarmjára, egyben hangsúlyozta, hogy minden termékük biztonságosan fogyasztható. Közleményük szerint a legszigorúbb hazai és EU-s élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi szabványok szerint működnek, amelyek azonnal kimutatják a fertőzést.

Csak magyar pulyka?

A vállalat tájékoztatása szerint magyarországi farmokon nevelt pulykákat dolgoz fel, és sem feldolgozóüzemeiben, sem a beszállítók telepein nem jelentkezett a madárinfluenza gyanúja, és semmilyen üzleti kapcsolatban nem állnak a Csongrád megyei libafarmokkal, ahol januárban madárinfluenza fertőzést észleltek, és a cég egyetlen beszállítói farmja sem esik a csongrádi telepek köré vont megfigyelési zónába.

A sárvári pulykafeldolgozót 1993-ban vásárolta meg az angol Bernard Matthews cégcsoport, majd 1996-ban egy másik pulykafeldolgozó megvásárlása után a két cég összeolvadásával jött létre a SáGa Foods. A csaknem 2.100 főt foglalkoztató cég 2005-ben 34 milliárd forintos árbevételt ért el. A főtt hústermékek piacán a SáGa 9,5 százalékos részesedésével a magyar piacon vezető szerepet tölt be. Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes pénteken úgy nyilatkozott, hogy a magyarországi állategészségügyi hatóság nem találta eddig bizonyítottnak a közvetlen kapcsolatot a magyarországi és a kelet-angliai madárinfluenza-esetek között, de elmondta vizsgálják a SáGa telephelyét, hogy valóban csak saját állományból vágnak-e.