Influenza: Szlovákiában hárman haltak meg

2003.03.04. 14:39
Hárman haltak meg eddig Szlovákiában az influenza vagy szövődményei miatt, legutóbb egy 25 éves fiatalember. A hatóságok ennek ellenére azt mondják, hogy még nem lehet országos járványról beszélni. Ausztriában múlóban az influenza, míg Horvátországban lehetséges ugyan e betegség tömeges megjelenése, de egyelőre ez még nem támasztható alá kellő számú lelettel.
Hétfőre virradóra a losonci kórház intenzív osztályán meghalt egy 25 éves fiatalember, aki a szlovákiai influenzajárvány harmadik áldozata - értesült a Magyar Rádió. Feltehetőleg az influenza szövődményeinek következtében hunyt el a harmadik áldozat is, bár ezt teljes bizonyossággal csak a boncolás után lehet megmondani, nyilatkozta a kórház főigazgatója. A szlovákiai influenzajárvány még nem érte el az eddig legrosszabb 1995-ös szintet, de a tíz éves átlagot már meghaladta. A járvány keletről indult, és már az ország egész területén elterjedt.

Szlovákiában még nem országos a járvány

A szlovákiai országos tisztifőorvos hivatalának adatai szerint az ötmilliós országban az előző héten 131 ezer új megbetegedést regisztráltak. Országos átlagban minden százezer ember közül 2441 betegedett meg, de egyes régiókban százezer ember közül tizenegyezer esett ágynak - értesült az MTI.

Ennek ellenére egyelőre nem lehet országos járványról beszélni, mert míg egyes régiókban kevesen, addig más területeken - kivált az ország északi sávjában és a keleti végeken - nagyon sok embert döntött ágyba a betegség. Az ország több kórházában beteglátogatási tilalmat rendeltek el. Sok óvodában és alapiskolában már szünetel a tanítás és hétfőn néhány középiskolában is elrendelték a kényszerszünetet.

Ausztriában múlóban

Ausztria keleti részén, Bécsben és Felső-Ausztria tartományban is elérte csúcsát és múlóban van az influenzajárvány: egy hét alatt "csupán" 2000 új megbetegedést észleltek a fővárosban, míg a múlt héten a betegek száma még több mint 20 ezerrel nőtt. Mindezt a bécsi városháza egészségügyi hivatala közölte kedden, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt években a járvány csúcsán heti 30 ezer új megbetegedést észleltek.

Alsó-Ausztriában közel 30 ezer ember - vagyis a munkavállalók közel harmada - van betegállományban influenzás fertőzés miatt - adta tudtul a tartományi egészségbiztosító. Bécsben a járvány február közepén tört ki egy hét alatt több mint 12 ezer új beteggel.

Horvátországban is ki fog törni

Sem a horvát egészségügyi minisztériumnak, sem a közegészségügyi intézetnek nincsenek még adatai arról, hogy Horvátországban influenzajárvány lenne. A múlt hét végén egyes horvát napilapok azt közölték, hogy a járvány hamarosan ki fog törni, de hétfőn a fertőző betegségek zágrábi klinikáján is arról értesült az MTI, hogy lehetséges ugyan e betegség tömeges megjelenése, de egyelőre ez még nem támasztható alá kellő számú lelettel.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön