16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Országos méreteket ölt az influenza-járvány

2004.02.04. 18:41
A legfrissebb adatok szerint az ország egész területén fokozódott az influenza aktivitása, valószínűsíthető, hogy a járvány elején járunk - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója, szerdán. Elmondta: Borsod, Békés és Vas megye, illetve a főváros jelentőszolgálatainak legfrissebb adatai szerint ezeken a területeken 15 ezer személy fordult orvoshoz az elmúlt héten influenzaszerű tünetekkel és 3600 beteget vettek táppénzes állományba.
"Az adatok alapján elmondható, hogy az ország egész területén fokozódott az influenza aktivitása, azonban ez nem azonos mértékben érinti az egyes megyéket (...) már most is az az érzésünk, hogy a járvány elején vagyunk" - mondta el Melles Márta.

Háromezerhatszázan táppénzen

Hozzátette: a járvány pontos kezdetét csak a megbetegedésekre vonatkozó adatok összesítésekor tudják megállapítani. Elmondta: Borsod, Békés és Vas megye, illetve a főváros jelentőszolgálatainak legfrissebb adatai szerint ezeken a területeken 15 ezer személy fordult orvoshoz az elmúlt héten influenzaszerű tünetekkel és 3600 beteget vettek táppénzes állományba.

Az adatok alapján a fővárosban az előző hetihez képest ötven százalékkal nőtt a betegek száma, ami jelentős emelkedésnek nevezhető - közölte a főigazgató. Hozzáfűzte: az influenza A típusa vált dominánssá, a múlt héten az OEK laboratóriumában összesen 21 alkalommal mutatták ki az A típusú influenzavírust, ugyanakkor más kórokozók jelenléte nem annyira tapasztalható.

Melles Márta kedden az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: számottevően emelkedett az influenzaszerű panaszokkal orvoshoz fordulók száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol továbbra is érvényben van a kórházakban a látogatási tilalom, valamint az elmúlt héten Győr-Moson-Sopron megyében csaknem megháromszorozódott az influenzaszerű megbetegedésben szenvedők száma.

Tizenkét megyében van jelentőszolgálat

Hozzáfűzte: a járvány lehetősége miatt országosan már tizenkét megyében rendeltek el jelentőszolgálatot, amelynek segítségével időben észlelhető, hogy mikor halmozódnak az esetek, így hatékonyabban lehet készülni a védekezésre, és a gyors kezelésre.

Melles Márta beszámolt arról is, hogy minden egyes területen az illetékes tiszti főorvos dönt arról, hogy milyen korlátozó intézkedéseket vezet be a fertőzés lehetőségeinek csökkentésére. Bevált eszköz a kórházakban elrendelt látogatási tilalom, amelyet az intézmény vezetéssel egyeztetve rendelhetnek el - fűzte hozzá.

A gyógyszertárak felkészültek a rohamra

Emellett a gyógyszertárak is felkészülnek arra, hogy legyen raktáron megfelelő mennyiségű oltóanyag, lázcsillapító és különböző vitaminok is, mert ebben az időszakban jelentős a kereslet ezekre a termékekre - mondta a főigazgató.

  • Hírek
  • Hírek