Valér
2 °C
8 °C

Egymillió forintos ing

2001.07.28. 20:49
Olasz divattervezők - a technika segítségével - olyan férfi inget terveztek, melyet nemcsak hogy nem kell vasalni, de magától felhajtja az ingujjat is. A csoda elterjedésének egyetlen akadálya van: a ruhadarabot kifejleszteni 3750 dollárba (egymillió forint) kerül.

Olasz divattervezők olyan inget fejlesztettek ki lusta férfiaknak, melyet nemcsak hogy nem kell kivasalni, hanem magától felhajtja az ingujjat is. A ruhadarabot a firenzei Corpo Nove divatház dolgozta ki, szóivője, Susan Clowes szerint "minden utazó álma" ez az ing.

Nem kell vasalni

Az ing különleges tulajdonságai "emlékező tehetségéből" fakadnak. Az ing szálait az ún. "emlékező ötvözetből" készült nitinolból és nejlonból szőtték. A ruhadarabot úgy alkották meg, hogy ha egy bizonyos fokra fölmelegítik, például hajszárítóval, akkor visszaugrik eredeti állapotába, így nem kell vasalni.

Az ing ujját pedig úgy tervezték meg, hogy ha a szoba hőmérséklete pár fokkal növekszik, akkor annak ujjai önmaguktól feltekerednek.

A ruhadarabból nem lesz tömegtermék

A termék tömeges elterjedésének két akadálya van: a szál tulajdonságaiból fakadóan csupán szürke színben kapható. A másik, sokak számára áthághatatlan akadályt a ruhadarab ára jelenti: a prototípus kifejlesztése 3750 dollárba (egymillió forintba) került.