Judit
2 °C
7 °C

Csomagban érkezett a hazavágyódó texasi

2003.09.10. 10:29
Pénzt akart spórolni egy honvággyal küzdő New York-i postás. Barátja javaslatára bedobozolta magát, majd a csomagot szülei texasi címére küldte. A Közlekedésbiztonsági Tanács most már a szállítógépek elrablásától is tarthat.
Becsomagolta, majd szülei texasi lakcímére postázta magát egy New York-i postai szolgáltató alkalmazottja - írja a BBC. A huszonöt éves férfit kézbesítés után letartóztatták a rendőrök.

Honvágy és pénztelenség

Charles McKinleynek honvágya volt, pénze a hazaútra azonban nem. Egy kollégája javaslatára választotta az utazás pénzkímélőbbnek tartott módját. Fogott egy nagy dobozt, megcímezte, az 550 dolláros bélyegköltséget munkaadójára terhelte, majd feladta magát.

Rettegés, feltűnés nélkül

"Az út minden percében a lebukásra gondoltam, hogy valaki észreveszi, hogy a dobozban egy ember ül. Senkinek nem tűnt fel" - nyilatkozta letartóztatása után egy helyi tévéadónak. A csomag gond nélkül jutott el a címzettig.

McKinley csak azon bukott el, hogy túl korán próbált meg kimászni a dobozból. A kézbesítő még a közelben volt, és értesítette a rendőröket a potyautasról. McKinleyt - korábbi, az esethez nem kötődő jogsértések és potyautazás miatt - letartóztatták.

Már a szállítógépek miatt is aggódnak

Az eset felkeltette a Közlekedésbiztonsági Tanács érdeklődését is. "Nincs tudomásunk arról, hogy hasonló eset előfordult már, kemény vizsgálatba kezdünk" - jelentette ki a légiutasokat színkódokkal megjelölni tervező kormányszerv szóvivője, Suzanne Luber.

A szállítógépeket tartják a gyenge láncszemnek a repülésbiztonságban. Az áruforgalom nagysága miatt a rakomány gyakorlatilag ellenőrizetlenül kerül a gépekre. A szállítógépek nem voltak célpontjai a hagyományos terrorizmusnak - a dobozból előbújó géprabló azonban ugyanúgy épületnek vezetheti azokat, mint egy utasszállítógépet.

Az első osztály olcsóbb lett volna

A csomagot New Yorkból Texasba szállító Pilot Air Freight társaság szerint McKinley igazán szerencsés, hiszen fűtött, nyomáskiegyenlített kabinban szállították. Enélkül "könnyen meghallhatott volna" - mondta Richard Phillips, a cég igazgatója. Ráadásul a postás, ha maga fizette volna a szállítási költségeket, még jól sem járt volna. "550 dollárért elsőosztályon repülhetett volna" - mondta Phillips.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?