Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

66 ember meghalt, 988 megsérült az iráni földrengésben

2006.03.31. 11:01
Péntek kora reggel erős földrengés rázta meg Irán nyugati, hegyvidékes területét. A három egy mást követő földmozgás 66 ember halálát okozta. Legalább 988-an megsérültek.

Legalább hatvanhat halottja van annak a nagy erejű földrengésnek, amely pénteken reggel rázta meg Irán nyugati részét, közölte egy iráni tisztviselő az állami televízióban. A természeti csapás elsősorban Loresztán tartomány településeit sújtotta, több mint 988-an sebesültek meg. Az egymást követő három földmozgás magnitúdója 4,7 és 6,0 között volt a Richter-skálán.

Az epicentrum Borudzserd és Dorud iparvárosok közelében, hegyvidékes területen volt. Az érintett vidéken mintegy 330 település szenvedett 30-100 százalékos épületkárt a rengések miatt. A két város kórházai zsúfolásig teltek sérültekkel.


Nézze meg képeinket!

Az erős rengések miatt az érintett térségben megszakadt az áramszolgáltatás, nem működnek a hálózatos telefonok. A teheráni televízió jelentése szerint Irán számos részéből indultak mentőosztagok Loresztán tartományba. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább fog emelkedni.

Ali Baráni, a lurisztáni kormányzó hivatalának katasztrófa-elhárítási felelőse elmondta, a péntek reggeli nagy rengések előtt már éjjel érezni lehetett kisebb, "előjelző" földmozgásokat a térségben. Ez figyelmeztette a helyi lakosságot a közelgő veszélyre, így feltehetőleg kisebb a halottak és sérültek száma, mint egyébként lenne három ilyen erejű földrengés esetén.

A strasbourgi szeizmológiai intézet műszereinek kimutatása szerint a rengések epicentruma az északi szélesség 32,86 fokának és a keleti hosszúság 48,30 fokának metszéspontjában helyezkedett el. Ebben a térségben található a műemlékeiről híres Szúza városa, az ókori Perzsiát meghódító Nagy Sándor által szervezett "szúzai menyegző" egykori színhelye.

Irán két tektonikus lemez találkozásánál helyezkedik el, emiatt az ázsiai országban meglehetősen gyakoriak a földrengések. A legutóbbi, pusztító erejű rengés 2003 decemberében következett be az ókori építményeiről híres Bám városának közelében, Irán déli részén. Az akkori katasztrófa 31 ezer ember életét oltotta ki.