Valér
-2 °C
0 °C

Nincs magyar áldozata az iráni földrengésnek

2002.06.22. 17:49
A legújabb jelentések szerint legalább 500 áldozata és 1000-nél több sebesültje van a szombat délelőtti iráni földrengésnek. Vásáry István teheráni magyar nagykövet arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy információi szerint az áldozatok között nincs magyar állampolgár.
Közép-európai idő szerint szombat hajnali 5 órakor mozdult meg a föld Irán északnyugati részén, a földrengés erőssége a Richter skálán 6,3 fokozatú volt. Ezután további három erős, 4,8, 5,1 és 4,1 fokozatú utórengést mértek.

Magyarország teheráni nagykövete, Vásáry István, az MTI-nek szombaton délután elmondta: tudomása szerint Kazvin tartományban nincsenek magyarok. A tartomány - tette hozzá - egyébként is ritkán látogatott a külföldiek által.

A nagykövet szerint Teheránban alig lehetett érezni a földrengést, és a fővárosban nem is keletkeztek anyagi károk. A nagykövetség dolgozói és családtagjaik biztonságban vannak. Vásáry István közölte: a magyar nagykövetségre egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés esetleges nemzetközi segélyakcióban való részvételre.

A természeti katasztrófa a legsúlyosabb károkat az iráni fővárostól, Teherántól 130 kilométerre északnyugatra található Kazvin tartományban okozta. A földrengés a legtöbb áldozatot Bouin-Zahra városában követelte.

Hírügynökségi értesülések szerint a katasztrófa sújtotta térségekbe mentőcsapatok érkeztek, segélyszervezetek pedig sátrak felállítását kezdték meg a sérültek ellátása céljából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!