Benedek
-5 °C
5 °C

Szexért korbácsolták meg az iráni kamaszt

2005.02.25. 11:12
Nemi erőszakkal vádolt két férfit egy iráni tinilány. A bíróság nem hitte el állítását, súlyosabb büntetést szabott ki rá, mint a vele szexuális kapcsolatot létesítő két férfira.

Száz korbácsütésre ítélt egy iráni bíróság egy tizenéves lányt, jelentette a BBC. A lányt házasságon kívüli szexuális kapcsolat miatt ítélték korbácsolásra. A testület két partnerét is korbácsolásra ítélte, a férfiakra harminc, illetve negyven csapást mértek.

Nem hittek az erőszakban

A lányt azért ítélték súlyosabb büntetésre, mert a bíróság szerint hamisan erőszakkal vádolta meg partnereit. A lány szerint a két férfi egyikével telefonon kötött barátságot. "Bíztam benne és felmentem a lakására" , mondta a bíróságon. A lányt a férfi lakásán ketten várták. A lány az ítélet előtt tett vallomásában azt mondta, bosszúból perelte be a két férfit, mert "elárulták". A perről tudósító hivatalos teheráni lap beszámolójából nem derül ki, hogy a lány az árulás alatt mit értett.

A bíróság hamis vádnak tekintette a lány keresetét. Mivel a nemi erőszak miatt a férfiakat halálra is ítélhették volna, a bírók súlyos büntetést szabtak ki rá.

Durva erkölcs

Iránban a házasságon kívüli szexuális kapcsolat bűncselekménynek minősül. Házasságtörés esetén akár halálra is ítélhetik az elkövetőt. Az iráni jog szerint akár kilencéves lányokat és tizenhatéves fiúkat is halálra ítélhetnek.

Az eset a BBC beszámolója szerint újra riadalmat váltott ki az iráni nők helyzete miatt aggódókból. Az ENSZ közgyűlése decemberben határozatban ítélte el Iránt az emberi jogok, főként a nők jogainak semmibe vétele miatt. Irán propagandának minősítette a nemzetközi közösség kritikáját.