Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Buszba rohant Iránban egy üzemanyag-szállító kamion

2004.06.25. 11:31
Több busz is rutinellenőrzésre várt a záhedáni rendőrörsnél, amikor egy üzemanyagot szállító kamion beléjük rohant. A tartálykocsi képtelen volt megállni egy lejtős úton, belerohant a várakozó gépkocsikba és autóbuszokba, majd felrobbant. Egyes források szerint legkevesebb kilencven halottja van a közlekedési tragédiának.
Eddig kilencven holttestet szabadítottak ki pénteken az Irán délkeleti részén fekvő Záhedán városának bejáratánál az elszabadult tartálykocsi által okozott tömegszerencsétlenség helyszínén. A Vörös Félhold legfrissebb adatai szerint 114 sebesültet szállítottak Záhedán kórházaiba. A sérültek közül többen válságos állapotban vannak.

Az iráni Vörös Félhold szerint akár kétszáz ember is életét veszthette Irán dél-keleti részén a csütörtök este történt közúti balesetben, amelyet egy tartálykocsi okozott. A tartálykocsi képtelen volt megállni egy lejtős úton, belerohant a helyi rendőrőrs előtt várakozó gépkocsikba és autóbuszokba, majd felrobbant. A korábbi jelentések még két tartálykocsi összeütközéséről szóltak, ezek szerint az egyik teherautó ráadásul szurkot szállított, amely pillanatok alatt hatalmas máglyává vált.

Emelkedhet az áldozatok száma

A város rendőrprefektusa szerint számos áldozat holtteste a felismerhetetlenségig égett. Záhedán kormányzója úgy nyilatkozott, hogy egyelőre azért sem lehet az áldozatok pontos számát megállapítani, mert sok holttest a járművek roncsai között rekedt. A szerencsétlenség okai egyelőre nem világosak, de elképzelhető, hogy az egyik tartálykocsi sofőrje nem tudott fékezni a rendőrőrshöz vezető meredek lejtőn - írja az MTI.

A BBC arról számol be, hogy a buszok épp rutinellenőrzésre vártak a helyi rendőrőrsnél, amikor a kamion beléjük rohant. A jármű 18 ezer liter üzemanyagot szállított Teheránból Záhedánba.

Veszélyes utak

Az iráni utakat a világ legveszélyesebbjei közé sorolják. A járműpark több mint egynegyede 20 évnél idősebb, az úthálózat alkalmatlan az egyre bővülő gépkocsiforgalom fogadására, s az iráni sofőrök, különösen a teherautók vezetői nem törődnek a közlekedési szabályokkal. Az elmúlt öt évben közel 100 ezer iráni vesztette életét közúti balesetben, csak 2003 márciusa és 2004 márciusa között több mint 25 ezer.

Legutóbb februárban történt hasonló tragikus baleset Iránban, akkor körülbelül háromszázan haltak meg, amikor egy üzemanyagot és vegyszereket szállító vonat gyulladt ki és robbant fel.