Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hazajöttek a 'térdig érő városból' a magyar mentők

2004.01.04. 18:39
Hazaérkezett a földrengés sújtotta iráni Bám városból a magyar mentőcsapat, amelynek hét tagja hétfő óta segített a helyszínen a sérültek és a betegek ellátásában.
Pavelcze László, a Magyar Speciális Mentők (MSM) elnöke újságíróknak elmondta: gyakorlatilag csak személyes felszerelésüket hozták vissza, a csapat minden olyan eszközt, kötszert, gyógyszert, tábori felszerelést Bámban hagyott, amit a Vöröskereszt a helyszínen használni tud. A helyszínen tapasztaltakról elmondta: "térdig érő városban" voltak, mert a földrengés következtében az épületek összedőltek, a város 90 százalékban elpusztult.

A négy magyar orvos és segítőik a sérültek gondozásával, a fertőzésveszély miatti kötéscserékkel foglalkoztak elsősorban, de betegeket is el kellett látniuk, mivel a hatalmas por miatt tüdőgyulladás, légcsőgyulladás, porallergia és kisebb fertőzések is előfordulnak. Az elsősegélynyújtó helyen 24 órás szolgálatot adtak, a magyar egészségügyi csoport összesen több mint száz beteget látott el.

Pavelcze László beszámolója szerint Bám városa körül három gyors kórház épült, ahol gyakorlatilag mindenki megkaphatja az ellátást, ezért a magyar csoporthoz hasonló mobil ellátó helyekre már nem volt szükség. Úgy vélte, nincs járványveszély, mert a hőmérséklet tartósan alacsony, ami nem kedvez a járvány kialakulásának.

"Nekem nagyon nehéz volt azt megélnem, hogy nem mehettem a romok közé, nem kutathattam az emberek után úgy, ahogy azt éveken keresztül megszoktam, de azt hiszem, ez a munka, amit most végeztünk, ez ugyanolyan fontos és eredményes volt" - jelentette ki Pavelcze László.

Tapasztalata szerint nagyon nagy volt a bizalom a külföldi egészségügyi csoportok iránt. "Elég megható, amikor Törökországban idegen emberek odajönnek egy csapathoz és megköszönik, hogy elmentünk Iránba menteni" - fogalmazott.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft