Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Egymilliárd euró az ír papok áldozatainak

2003.10.01. 16:31
Írországban 1 milliárd euróba is belekerülhet a pedofil papok áldozatainak kártalanítása, és az összeg jórészét az adófizetőknek kell állnia - derül ki az ír számvevőszék kedden közzétett jelentéséből. A miniszterelnök szerint előnyös alkut kötött az állam az egyházzal.
A dublini konzervatív kormány tavaly olyan megállapodást kötött a katolikus egyházzal, amely alapján közpénzekből kártalanítják a vallási rendek által fenntartott gyermekintézetekben az 1930-as évektől az 1970-es évekig terjedő időszakban szexuálisan és fizikailag bántalmazott személyeket.

A megállapodás alapján a katolikus egyház csak 128 millió euró erejéig - az akkor becsült kártérítési igény feléig - állja a számlát, az ezen felüli kereseteket teljes egészében a költségvetésből elégítik ki, s az ír számvevőszék becslése szerint a kárigények száma elérheti a 10 800-at, a személyenkénti kárpótlás átlagos összege pedig a 96 ezer eurót.

A számvevőszék jelentése szerint a kormány által nyolc hónapja létrehozott kárpótlási bizottsághoz heti átlagban 50 kereset érkezik be, s a testület még legalább két évig fogadja az igényeket.

Az ellenzéki Munkáspárt a közpénzekkel való felelőtlen gazdálkodást veti a kormány szemére, de Bertie Ahern miniszterelnök azt állítja, hogy a lehető legelőnyösebb alkut ütötte nyélbe az egyházzal.

A befolyásos ír katolikus egyház tekintélyét nagyon megtépázta, hogy kiderült, az elmúlt évtizedekben katolikus egyházi személyek rájuk bízott gyermekek ezreit zaklatták szexuálisan a vallási rendek által fenntartott intézetekben.