Illés
17 °C
29 °C

Tizenkét embert ölt meg az Isabel hurrikán

2003.09.19. 07:58
Az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Isabel hurrikán tropikus viharrá alakult át - közölte közép-európai idő szerint péntek hajnalban a miami Nemzeti Hurrikán Központ. A vihar árvizet okozhat az amerikai partok mentén. Eddig tizenketten meghaltak, és több mint 2,5 millió lakásban szünetel az áramszolgáltatás és negyedmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására.
Az Isabel trópusi viharrá gyengült - közölte a központ közleményében, hozzátéve, hogy a vihart kísérő szél sebessége így is elérheti a 110 kilométer/órát. A trópusi vihart 63-118 kilométer/óra sebességű szélviharok jellemzik, az ennél erősebb szélvihar minősül hurrikánnak.

A központ tájékoztatása szerint az Isabel észak-nyugat felé halad 32 kilométeres óránkénti sebességgel, a következő huszonnégy órán belül várhatóan észak-északnyugat irányába fordul - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Árvízveszély

Az Isabel a szárazföld belsejében tovább gyengül, de szokatlanul nagy erejű, hurrikánnak megfelelő erősségű széllökések várhatók Virginia és Maryland államban. A partvidék hosszában erős hullámverés várható - jelezte a központ az árvízveszélyre figyelmeztetve.

George Bush amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette Észak-Carolina és Virginia állam egyes területeit. A döntés - amely szükség esetén a hurrikán sújtotta más államokra is kiterjedhet - lehetővé teszi, hogy a szövetségi költségvetésből támogatást utaljanak ki a súlyos károkat szenvedett lakosság számára, mutat rá a Fehér Ház.

Eddig tizenketten haltak meg

A természeti katasztrófának eddig tizenkét halálos áldozata volt, Észak-Carolinában a villamos művek egyik karbantartója, aki éppen egy hibát próbált elhárítani, valamint négyen közúti balesetben vesztették eletüket. Heten haltak meg Virginia államban négyen balesetben, hárman pedig a széltől kidőlt fák alatt maradtak.

A kormányhivatalok pénteken is zárva tartanak, miután az elöntött utak, kidőlt fák és a nagymértékű áramkimaradás kísértetvárossá változtatták a fővárost, írta a Reuters brit hírügynökség. A Potomac folyón a heves esőzések következtében 1,8-2,4 méteres vízszintemelkedés várható.

2,5 millió lakásban nincs áram

Eddig több mint 2,5 millió lakásban szünetel az áramszolgáltatás és negyedmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. A fővárosban és az elővárosokban 300 000 ezer lakás van áram nélkül.

Az Amerikai Fogyasztók Szövetségének becslései szerint a mintegy 20 000 szélvihar okozta kár összege elérheti az 500 millió dollárt.

Rendkívüli állapotot hirdettek Észak-Carolina, Virginia, Maryland, Nyugat-Virginia, Delaware, Pennsylvania és New Yersey államokban, valamint a fővárosban. Az érintett területeken menedékhelyek nyíltak, az iskolák zárva tartanak.