Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenkét embert ölt meg az Isabel hurrikán

2003.09.19. 07:58
Az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Isabel hurrikán tropikus viharrá alakult át - közölte közép-európai idő szerint péntek hajnalban a miami Nemzeti Hurrikán Központ. A vihar árvizet okozhat az amerikai partok mentén. Eddig tizenketten meghaltak, és több mint 2,5 millió lakásban szünetel az áramszolgáltatás és negyedmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására.
Az Isabel trópusi viharrá gyengült - közölte a központ közleményében, hozzátéve, hogy a vihart kísérő szél sebessége így is elérheti a 110 kilométer/órát. A trópusi vihart 63-118 kilométer/óra sebességű szélviharok jellemzik, az ennél erősebb szélvihar minősül hurrikánnak.

A központ tájékoztatása szerint az Isabel észak-nyugat felé halad 32 kilométeres óránkénti sebességgel, a következő huszonnégy órán belül várhatóan észak-északnyugat irányába fordul - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Árvízveszély

Az Isabel a szárazföld belsejében tovább gyengül, de szokatlanul nagy erejű, hurrikánnak megfelelő erősségű széllökések várhatók Virginia és Maryland államban. A partvidék hosszában erős hullámverés várható - jelezte a központ az árvízveszélyre figyelmeztetve.

George Bush amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette Észak-Carolina és Virginia állam egyes területeit. A döntés - amely szükség esetén a hurrikán sújtotta más államokra is kiterjedhet - lehetővé teszi, hogy a szövetségi költségvetésből támogatást utaljanak ki a súlyos károkat szenvedett lakosság számára, mutat rá a Fehér Ház.

Eddig tizenketten haltak meg

A természeti katasztrófának eddig tizenkét halálos áldozata volt, Észak-Carolinában a villamos művek egyik karbantartója, aki éppen egy hibát próbált elhárítani, valamint négyen közúti balesetben vesztették eletüket. Heten haltak meg Virginia államban négyen balesetben, hárman pedig a széltől kidőlt fák alatt maradtak.

A kormányhivatalok pénteken is zárva tartanak, miután az elöntött utak, kidőlt fák és a nagymértékű áramkimaradás kísértetvárossá változtatták a fővárost, írta a Reuters brit hírügynökség. A Potomac folyón a heves esőzések következtében 1,8-2,4 méteres vízszintemelkedés várható.

2,5 millió lakásban nincs áram

Eddig több mint 2,5 millió lakásban szünetel az áramszolgáltatás és negyedmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. A fővárosban és az elővárosokban 300 000 ezer lakás van áram nélkül.

Az Amerikai Fogyasztók Szövetségének becslései szerint a mintegy 20 000 szélvihar okozta kár összege elérheti az 500 millió dollárt.

Rendkívüli állapotot hirdettek Észak-Carolina, Virginia, Maryland, Nyugat-Virginia, Delaware, Pennsylvania és New Yersey államokban, valamint a fővárosban. Az érintett területeken menedékhelyek nyíltak, az iskolák zárva tartanak.