Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Iskolabusz ütközött egy kamionnal Tiszafürednél

2008.11.03. 08:21
Egy ember meghalt, 30 megsérült, amikor egy autóbusz összeütközött egy téglát szállító pótkocsis nyerges vontatóval Tiszafürednél hétfő reggel.

Egy sérült állapota életveszélyes, 14-en súlyos, 15-en pedig könnyű, vagyis nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, mondta Szabó Zita, a Szolnok megyei rendőr-főkapitányság sajtófelelőse.

Egy 17 éves tiszaigari tanuló halt meg a 34-es főúton Tiszafüred előtt történt balesetben.

A baleset képei

A menetrend szerinti, Tiszafüredre diákokat szállító autóbusz a város határa előtt 7.40-kor rohant bele egy álló kamionba. Teljes útzár mellett vizsgálják a baleset körülményeit.

Két pszichológust küldtek a helyszínre, hogy segítsék a történtek feldolgozását.

Az MTI a helyszínen azt tapasztalta, hogy a hatóságok a tűzoltók, rendőrök az Országos Mentőszolgálat munkatársai nagy erőkkel végzik a helyszínelést, illetve a műszaki mentést.

A rendőrség helyszíni tájékoztatása szerint a Jász-Nagykun Volán Zrt. autóbusza belerohant az út menetirány szerinti jobb oldalán parkoló kamionba. A feltételezések szerint az autóbusz vezetője a sűrű ködben későn vette észre az út szélén álló tehergépjárművet. Az autóbusz ugyan az utolsó pillanatban megpróbálta kikerülni az előtte álló járművet, de ez nem sikerült. Így a busz jobb oldalát végighasította a pótkocsis nyerges vontató. Az autóbusz bal oldala sértetlen maradt.

Molnár Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója elmondta, a sűrű ködben a látási viszonyok rendkívül korlátozottak voltak, így a rendőrség egy másik hasonló busz alkalmazásával úgynevezett láthatósági vizsgálatot is végzett a helyszíneléskor. Vagyis azt vizsgálták, hogy a vezető mennyire láthatta az út szélén egyébként szabályosan parkoló járműszerelvényt.

A baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják. A nyomozás ad majd választ arra a kérdésre, hogy ki terhel a felelősség a történtekért, mondta a helyszínen Molnár Miklós.

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti közlekedési baleset miatt indított eljárást a rendőrség, írja a Független Hírügynökség. Az eddigi adatok szerint a busz sofőrje nem a látási és időjárási viszonyoknak megfelelően vezetett.

A balesetben nagyrészt 14 és 18 év közötti fiatalok sérültek meg. Egy fiatal életveszélyes mellkassérülést szenvedett. A súlyos sérülteknél jellemzően csonttörést, illetve agyrázkódást állapítottak meg a mentősök. A tizenöt könnyebb sérült - köztük egy négyéves gyermek - zúzódásokkal került kórházba.

A baleset helyszínére nyolc autóval érkeztek a mentősök, a sérülteket Szolnok, Karcag, Eger és Debrecen kórházaiba szállították.

A karcagi kórházból kora délután helikopterrel szállítottak át egy 15 éves súlyos sérültet a debreceni Kenézy Kórházba, ahol így már a baleset négy súlyos sérültjét kezelik, mondta Szentgyörgyi János, a kórház szóvivője.

Közlése szerint a legsúlyosabb egy 28 éves nő állapota, aki medencetörést, mellkasi és combsérüléseket, valamint mindkét kezén súlyos, roncsolásos sérüléseket szenvedett. Egy 17 éves diákot combcsontsérüléssel, egy 15 évest súlyos koponyasérüléssel ápolnak, tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a Karcagról medencesérüléssel és combcsonttöréssel átszállított 15 éves fiúnál további súlyos lábszártörést is diagnosztizáltak a debreceni traumatológián. Szentgyörgyi János tájékoztatása szerint könnyű sérülésekkel öt embert láttak el a kórházban. Az időközben megérkezett hozzátartozók az elszállítást megszervezték, így a könnyebben sérültek mindegyike elhagyta a Kenézy Kórházat.

Az egri Markhot Ferenc kórházba hét sérültet szállítottak: két sérült állapota súlyos, az egyik combcsont- és koponyasérülést, a másik pedig ínszakadást szenvedett. A sérültek állapota stabil, közölte Kosztura László, az intézményt működtető HospInvest Zrt. régióigazgatója.

Gyurcsány Ferenc megrendüléssel értesült a reggeli tiszafüredi buszbalesetről és azonnali, illetve folyamatos tájékoztatást kap az ügyről és a sérültek állapotáról a közlekedési, valamint az egészségügyi tárcától, közölte a kormányszóvivő hétfői budapesti tájékoztatóján.