Edit
15 °C
29 °C

Szolnokon is nehéz az iskolatáska

2000.11.20. 19:48
Iskolatáska-mérési akciót szervezett hétfőn Szolnokon a Kassai úti Általános Iskolánál az MSZP városi szervezete. Az akcióra a nemzetközi Gyermeki Jogok Világnapja alkalmából kerülhetett sor, ami a helyi szocik szerint kiváló alkalom arra, hogy megmérjék a kisdiákok hátizsákjának súlyát. A világnapot az ENSZ Gyermeki Jogi Egyezményének 1989-es deklarálása óta tartják. A szervezet minden országban figyelemmel követi az egyezmény betartását, itthon azonban még nem vizsgálta a gyerekek jogi helyzetét.
A kapott értékek három és kilenc kiló között mozogtak, ami kétségtelenül elgondolkodtató adat. A hétfői világnap apropójául szolgáló ENSZ egyezmény azonban sajnálatos módon nem jelöli meg az iskolatáskák súlyának felső határát, ezért a vizsgálat után sem világos, hogy az adatok ismeretében bosszankodva vagy nyugodt szívvel gondolkodjunk-e el a szolnoki szocialisták eredményein.

Az mindenesetre biztos, hogy Radócz Zoltán, a párt önkormányzati képviselője az eredmények ismeretében bosszankodik. A politikus a mérés után ugyanis így összegezte tapasztalatait: az akció során 250 alsó és felső tagozatos tanulót mértek meg táskával, majd anélkül is. A tankönyvekkel, iskolai eszközökkel, tornacuccal, és tízóraival teli szütyők súlya 3 és 9 kiló között mozgott, és elsősorban az alsós gyerekeké volt súlyosabb.

Magyarországon az ENSZ még nem vizsgálta a gyerekek helyzetét

Az Index érdeklődésére a helyi szervezet képviselője elárulta, hogy a méréssel fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy a gyermekeket érintő dolgokat az érintettek szemszögéből kellene szemlélni. Mondhatjuk - tette hozzá a képviselő - hogy Magyarországon az iskolatáskák terén nincsenek rendben a dolgok.

Magyarország 1991-ben csatlakozott az ENSZ által deklarált gyermekjogi egyezményhez. Azóta nem volt a gyermekek helyzetét felmérő ENSZ-monitoring vizsgálat Magyarországon.

Nehezebb a pesti iskolatáska

A TÁRKI júliusban készített egy felmérést az Oktatási Minisztérium felkérésére. Ebből az derült ki, hogy a budapesti diákok 7,2 kilogrammos táskájukkal másfél kilóval több terhet cipelnek naponta, mint kistelepülésen élő társaik. A vizsgálat szerint a szülői munkaközösségeknek mindössze két százaléka bír befolyással arra, milyen tankönyvet használjanak az iskolákban. A fővárosi általános iskolások jobb szociális helyzete miatt Budapesten jobb minőségű tankönyvekből tanulnak a diákok, mint a kisebb településeken - áll ugyane felmérésben.

Az Állampolgári Jogok Országos Biztosának irodáján az Indexnek elmondták, hogy figyelemmel kísérik a gyermeki jogok helyzetét, és eddig semmiféle panasz nem érkezett az OBH-hoz az iskolatáskák súlyával kapcsolatban. A szolnoki szocialisták ,,De nehéz az iskolatáska" fantázianevű megmozdulása tehát várhatóan nem indít majd el komolyabb oktatásügyi reformtervezetet, bár eredményeik úgyszólván kétségtelennek tekinthetők.