Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legalább hetvenöt iskolás halt meg egy indiai iskolatűzben

2004.07.16. 12:20
Eddig hetvenöt holttestet találtak annak a dél-indiai iskolának romjai között, amelyben pénteken tűzvész tört ki. Több mint harminc gyereket igen súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba, az illetékesek szerint a halálos áldozatok száma még emelkedhet.
A Reuters legfrissebb híradása szerint hetvenhét halálos áldozatot követelt a tűzvész, R.C. Kudawla rendőrfelügyelő erről számolt be a hírügynökségnek. Más tisztviselők szerint hetvenegyen haltak meg a tűzben, korábbi rendőrségi jelentések még arról szóltak hogy akár száznál is több lánygyermek is áldozatául eshetett annak tűznek, ami egy dél-indiai általános iskolában ütött ki. A tragédia pénteken délelőtt történt, az épületben zömmel alsó tagozatos diákok tartózkodtak tanáraikkal, a korábbi hírekkel ellentétben az iskola koedukált volt, így iskolásfiúk is voltak az épületben.

Eddig hetvenöt holttestet találtak

A Tamil Nadu megyei illetékesek szerint a halálos áldozatok száma még emelkedhet, a helyi kórház egyik alkalmazottja arról tájékoztatta a BBC-t, hogy több mint harminc gyereket igen súlyos égési sérülésekkel szállítottak hozzájuk. A magániskola romjai között eddig hetvenöt holttestet találtak.

Az expressindia.com értesülései szerint tanárok is vannak az áldozatok között, és a sebesültek száma is eléri a százat. A Reuters úgy tudja, hogy a hat és tizenegy év közötti tanulók és tanáraik ebédhez készülődtek amikor a tűzvész végigsöpört az iskolán.

Az ilyen, rendkívüli helyzetre felkészületlen helyi kórházban kaotikus állapotok uralkodnak. Kevés a gyógyszer, nincs elég ágy, sok súlyosan sérült gyermeket pálmalevelekre fektettek az orvosok - számolt be a newindpress.com a sérültek állapotáról, hozzátéve: a környező városokból kellett kötszert és gyógyszert szállítani, hogy legalább a szükséges elsősegélyt megkaphassák a többnyire sokkos álapotban lévő gyerekek.

Több százan tartózkodtak az épületben

A Sri Krishna Általános Iskola Kumbakonam városában működött, ami háromszáz kilométerre dél-nyugatra található a megyeszékhelytől, Madrastól. Az első adatok szerint körülbelül háromszáz, más források szerint csaknem ezer iskolás tartózkodott az iskola második emeleti napközis helyiségeiben amikor a tűzvész tombolni kezdett.

A feltételezések szerint az iskola konyhájában ütött ki a tűz, helyi idő szerint délelőtt tizenegykor, egyelőre ismeretlen okból. A sky.com úgy tudja, hogy vagy elektromos hiba, vagy egy őrizetlenül hagyott tűzhely okozta a tragédiát.

A newindpress.com információi szerint a háromszintes épületben csak egyetlen keskeny lépcső volt, így tulajdonképpen eleve reménytelen volt a pánikba esett diákok menekülése. A tűzoltók és mentőalakulatok munkáját is gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy megközelíthetetlen helyen estek csapdába a gyermekek. A tűz viharos elharapódzását segítette, hogy az épületet náddal fedték be az építtetők, és a tető két helyen is leszakadt.

A vezetők letartóztatását követelik

Az iskola és a kórház környékét elözönlötték a gyermekeikért aggódó szülők, a város felelős tisztségviselői is a helyszínen tartózkodnak, a mentők tovább kutatnak az elszenesedett romok között. A tűz okainak feltárása várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe. Az indiai diákszövetség a hírek hallatán az iskola vezetőinek azonnali letartóztatását követelte.

Legutóbb januárban pusztított ilyen súlyos tűzvész ugyanebben a megyében, akkor több mint ötvenen lelték halálukat a lángokban egy dél-indiai város házasságkötő termében. Egy 1995-ös tűzvészben pedig legalább négyszáz diák halt meg egy hasonló iskolatűzben Észak-Indiában - emlékeztet a Reuters.