Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Legalább hetvenöt iskolás halt meg egy indiai iskolatűzben

2004.07.16. 12:20
Eddig hetvenöt holttestet találtak annak a dél-indiai iskolának romjai között, amelyben pénteken tűzvész tört ki. Több mint harminc gyereket igen súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba, az illetékesek szerint a halálos áldozatok száma még emelkedhet.
A Reuters legfrissebb híradása szerint hetvenhét halálos áldozatot követelt a tűzvész, R.C. Kudawla rendőrfelügyelő erről számolt be a hírügynökségnek. Más tisztviselők szerint hetvenegyen haltak meg a tűzben, korábbi rendőrségi jelentések még arról szóltak hogy akár száznál is több lánygyermek is áldozatául eshetett annak tűznek, ami egy dél-indiai általános iskolában ütött ki. A tragédia pénteken délelőtt történt, az épületben zömmel alsó tagozatos diákok tartózkodtak tanáraikkal, a korábbi hírekkel ellentétben az iskola koedukált volt, így iskolásfiúk is voltak az épületben.

Eddig hetvenöt holttestet találtak

A Tamil Nadu megyei illetékesek szerint a halálos áldozatok száma még emelkedhet, a helyi kórház egyik alkalmazottja arról tájékoztatta a BBC-t, hogy több mint harminc gyereket igen súlyos égési sérülésekkel szállítottak hozzájuk. A magániskola romjai között eddig hetvenöt holttestet találtak.

Az expressindia.com értesülései szerint tanárok is vannak az áldozatok között, és a sebesültek száma is eléri a százat. A Reuters úgy tudja, hogy a hat és tizenegy év közötti tanulók és tanáraik ebédhez készülődtek amikor a tűzvész végigsöpört az iskolán.

Az ilyen, rendkívüli helyzetre felkészületlen helyi kórházban kaotikus állapotok uralkodnak. Kevés a gyógyszer, nincs elég ágy, sok súlyosan sérült gyermeket pálmalevelekre fektettek az orvosok - számolt be a newindpress.com a sérültek állapotáról, hozzátéve: a környező városokból kellett kötszert és gyógyszert szállítani, hogy legalább a szükséges elsősegélyt megkaphassák a többnyire sokkos álapotban lévő gyerekek.

Több százan tartózkodtak az épületben

A Sri Krishna Általános Iskola Kumbakonam városában működött, ami háromszáz kilométerre dél-nyugatra található a megyeszékhelytől, Madrastól. Az első adatok szerint körülbelül háromszáz, más források szerint csaknem ezer iskolás tartózkodott az iskola második emeleti napközis helyiségeiben amikor a tűzvész tombolni kezdett.

A feltételezések szerint az iskola konyhájában ütött ki a tűz, helyi idő szerint délelőtt tizenegykor, egyelőre ismeretlen okból. A sky.com úgy tudja, hogy vagy elektromos hiba, vagy egy őrizetlenül hagyott tűzhely okozta a tragédiát.

A newindpress.com információi szerint a háromszintes épületben csak egyetlen keskeny lépcső volt, így tulajdonképpen eleve reménytelen volt a pánikba esett diákok menekülése. A tűzoltók és mentőalakulatok munkáját is gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy megközelíthetetlen helyen estek csapdába a gyermekek. A tűz viharos elharapódzását segítette, hogy az épületet náddal fedték be az építtetők, és a tető két helyen is leszakadt.

A vezetők letartóztatását követelik

Az iskola és a kórház környékét elözönlötték a gyermekeikért aggódó szülők, a város felelős tisztségviselői is a helyszínen tartózkodnak, a mentők tovább kutatnak az elszenesedett romok között. A tűz okainak feltárása várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe. Az indiai diákszövetség a hírek hallatán az iskola vezetőinek azonnali letartóztatását követelte.

Legutóbb januárban pusztított ilyen súlyos tűzvész ugyanebben a megyében, akkor több mint ötvenen lelték halálukat a lángokban egy dél-indiai város házasságkötő termében. Egy 1995-ös tűzvészben pedig legalább négyszáz diák halt meg egy hasonló iskolatűzben Észak-Indiában - emlékeztet a Reuters.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!