Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bányaiszap löttyent az útra Miskolcon

2006.08.23. 11:29
Teljes szélességében lezárták a Miskolcon áthaladó 3-as főutat, miután bányaiszap ömlött ki egy szállító járműből. A baleset szerda délelőtt 10 óra körül történt a Miskolcra bevezető négy sávos József Attila úton.

A gyöngyösoroszi víztisztítóból a sajókazai veszélyes-anyag tárolóba tartott egy veszélyes anyagot szállító nyitott kamion, mikor Miskolcon, délelőtt 10 óra körü egy másik jármű hirtelen fékezésre késztette. Az erőteljes manőver következtében nagyjából egy köbméter bányaiszap terítette be az utat.

A lakosság nincs veszélyben, bár a bányaiszap vas, mangán, cink, ólom és egyéb nehézfémeket tartalmaz, veszélyes anyag, de csak közvetlen érintkezéssel okoz károsodást.

Kovács Sándor alezredes, a katasztrófavédelem szakembere a HavariaPress hírügynökség kérdésére elmondta, hogy ez az anyag gyengén mérgező, maró hatású, amely szaggal és gázkibocsátással jár. A katasztrófavédelem vegyi felderítő csoportjának mobil laborja a helyszínre érkezett, hogy a kibocsátott gázt megvizsgálja, közben a közútkezelő munkatársai a kiborult anyagot próbálják visszarakni a nyitott teherkocsira.

A rendőrség teljes szélességben lezárta a szennyezett útszakaszt, így a Miskolcra bevezető négy sávos József Attila úton, a Baross Gábor és a Sajószigeti útkereszteződés között, legalább 3-4 órára, terelésre kell számítaniuk az arra közlekedőknek.