Piroska
-1 °C
5 °C

Rendkívüli állapot Isztambulban

2004.01.23. 10:38
Az óriási havazás teljesen megbénította Isztambul közlekedését, több tízezer otthonban, elsősorban a város európai oldalán már csütörtök este óta nincs villany és víz.
Rendkívüli állapotot hirdettek pénteken az isztambuli hatóságok a török nagyvárost második napja sújtó hóvihar miatt. Az NTV hírtelevízió szerint legalább 4000 autós rekedt a 12 milliós török metropolisz külvárosi útjain. Sokan csak nagy nehézségek árán képesek eljutni munkahelyeikre. Az éjszaka folyamán a hadsereg harckocsijait is bevetették a mentési munkálatokba és letisztítottak egy autópályát, amelyen több teherautó is felborult.

Pénteken a hó miatt nem nyitott ki az isztambuli tőzsde sem. Muammer Güler, Isztambul kormányzója elrendelte minden oktatási intézmény bezárását. A hatóságok lezárták a tengeri átkelőket a Boszporusznál,a Dardanelláknál és a Márvány-tengernél az erős szél miatt. Az isztambuli nemzetközi repülőtéren ugyanakkor pénteken reggelre helyreállt a normális menetrend egy csütörtök esti több mint kétórás felfüggesztés után.

A hidegfront egész Törökországot sújtja. Még az általában enyhe éghajlatáról híres Izmirben is esik a hó. A kelet-törökországi Catban egy 13 éves fiú megfagyott az iskolából hazafelé tartva. A meteorológusok szerint a havazás várhatóan a hét végén is folytatódik.